BURGERY Z GRZYBÓW I CIECIERZYCY PEŁNE ZIÓŁ
weganon 16 maja 2015

W mojej zamrażarce pozostały już niedobitki z jesiennych zbiorów. Mam nadzieję, że w tym roku nazbieram tyle grzybów co poprzedniej jesieni. Bardzo lubię połączenie grzybów ze strączkami. Ich smaki się fajnie uzupełniają. Dodatek aromatycznych ziół jeszcze bardziej poprawia ten smak.
Ostatnio odkryłem fajne połączenie grzybów z czarnuszką, więc i ona się tu znalazła.
Dla towarzystwa burgerów zastosowałem sos BBQ, który dziś przygotowałem w hurtowej ilości dla znajomych :)
Dopełnieniem całości są ogórki małosolne, które jak dla mnie, lepiej się sprawdzają z burgerami niż korniszony czy kiszone.
Ostatnio stwierdziłem, że już chyba wszystko w mojej kuchni przerabiam na burgery, pasty lub pasztety :)

SKŁADNIKI:


– szklanka ugotowanej ciecierzycy
– 0,5 kg dowolnych grzybów
– pół szklanki posikanego koperku
– pół szklanki posiekanej natki
– łyżka czarnuszki
– łyżka oregano
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżki drobno posiekanego lubczyku
– szklanka otrąb owsianych
– sezam


WYKONANIE:


– grzyby mrożone rozmrozić, udusić w niewielkiej ilości wody, wystudzić
– do malaksera przełożyć ciecierzycę i resztę składników
– dokładnie zmiksować
– doprawić solą i pieprzem do smaku
– burgery piec 30 minut w 190 stopniach.

 

7 Komentarze

  1. Uwielbiam wegeburgery. Myslisz, ze swieze boczniaki sie nadadza? Mialam zrobic je z Twoim przepisem z zatarem, ale okazuje sie ze wcale nie jest taka prosta sprawa kupic sumaka na niemieckiej ziemi :) Tak na marginesie to nie moge tez dostac nigdzie czarnej gorczycy 😉 Tak wiec te boczniaki stoja w kuchni i czekaja na jakis kreatywny pomysl.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *