DYNIOWY PRZEKŁADANIEC Z FIGAMI
weganon 1 października 2017

DSC_0030

Na blogu jest mało ciast przekładanych. Czas to zmienić. Przecież są takie proste w wykonaniu. Okrągły kształt ciasta i dowolny krem. Koniecznie owoce. Najlepiej sezonowe. Coś czekoladowego byłoby wskazane :)

Dyniowe ciasto o smaku cynamonowym. Czekoladowy krem na bazie awokado i ciecierzycy. Czyli trzy rodzaje warzyw w jednym cieście. Niech ktoś mi powie, że to niemożliwe. Możliwe i do tego smaczne. W książce znajdziecie wiele takich połączeń. Będzie biała fasola z migdałami czy ziemniaki z gruszkami :)

Wykończenie ciasta to śmietanka kokosowe i soczyste figi. Korzystajmy z sezony na te wspaniałe owoce. Uwielbiam je i każdego roku, pochłaniam tonowe ilości.

DSC_0054

SKŁADNIKI:

Foremka o średnicy 20 cm
Na ciasto:
– ½ szklanka musu dyniowego (przepis TU)

– 1 szklanka mleka sojowego
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:
– 1 puszka ciecierzycy

– 1 duże dojrzałe awokado
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada 70% 100 g
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 3 łyżki nierafinowanego cukru pudru

Na wierzch:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa powyżej 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 4 figi
– 2 łyżeczki nierafinowanego cukru pudru
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

          WYKONANIE:         

Ciasto:
– do mleka dodać ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut. Dodać olej i mus dyniowy. Wymieszać

– w misce wymieszać pozostałe suche składniki. Dodać ciekłe i dokładnie wymieszać
– dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować olejem i wysypać mąką
– wylać masę. Piec w 180°C przez około godzinę (do suchego patyczka). Góra/dół, środkowa półka. Wystudzić i przeciąć na połowę

Krem:
– ciecierzycę zmiksować na gładko z awokado

– mleko podgrzać aż zacznie parować. Dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– dodać czekoladę, cukier, cynamon i kakao do awokado i ciecierzycy. Wymieszać
– dolny krążek umieścić w tortownicy. Nałożyć krem i przykryć górnym krążkiem

Wierzch:
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Dokładnie ubić trzepaczką

– dodać cukier i wanilię i wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta
– ułożyć pokrojone figi

DSC_0039

DSC_0034

3 Komentarze

  1. A czym zastąpić czekoladę w przepisie? Kakao zastąpię karobem, a czekoladę? Może karob+olej kokosowy+syrop daktylowy? Będzie to pasowało?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *