DROŻDŻOWE ŚWIDRY Z WEGAŃSKIM „SEREM” I „PEPPERONI”
weganon 14 czerwca 2018

DSC_0113

Były niedawno świdry na słodko, czas na wytrawne. Można je robić z różnymi nadzieniami. Z pesto, wszelkimi pastami na bazie pieczonych warzyw. A co powiecie na wegańską „kiełbę” pepperoni i „ser”? Skąd taki pomysł? Zaraz opowiem :)

Prawie 2 lata temu, miałem możliwość, jako jeden z pierwszych, wypróbowanie wędlin Bezmięsny Mięsny. Z wszystkich produktów, najbardziej zasmakowała mi pepperoni i boczek. Od tamtego czasu pojawiły się nowe produkty a Bezmięsny zdobył rynek. Ma swoich zwolenników i przeciwników. Ci drudzy to bezglutenowcy. No cóż. Nie wszystkim da się dogodzić. Ja należę do tej grupy pierwszej. Chętnie testuje nowe produkty i przerabiam na swoją modłę. „Kiełbasy, pieczenie, gyros, burgery” i wiele innych produktów. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Podobnie ma się sprawa ze wegańskimi żółtymi „serami”. Są wybitne w smaku i takie, które nie powinny powstać. Nie będę podpowiadał, jakie. Każdy powinien znaleźć swój, który będzie mu odpowiadał. Jestem w trakcie testowania nowych produktów Bezmięsnego. Powiem Wam jedno. Dwadzieścia kilka lat temu, można było marzyć o takich cudach. Mówcie, co chcecie, ale mi smakują wszystkie ich produkty. Chłopakom należą się wielkie gratulacje za pomysł, smak i ułatwianie życia roślinożercom :)

DSC_0008

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 2,5 szklanki + 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej

– 50 g drożdży
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 łyżka nierafinowanego cukru
– 1 kopiasta łyżka ziół prowansalskich
– niepełna szklanka ciepłej wody

Na nadzienie:
– około ½ szklanki gęstego przecieru pomidorowego

– 1 wegańska „kiełbasa” pepperoni (użyłem TEJ)
– 20-30 dag wegańskiego żółtego „sera”, najlepiej topiącego się
– 1 łyżka suszonego oregano

WYKONANIE:

Ciasto:
– do miski wlać ciepłą wodę, drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać. Szczelnie przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce

– następnie dodać mąkę, zioła i sól. Wyrabiać dokładnie nie krócej niż 10 minut
– jeśli ciasto będzie się kleiło to dodać mąki
– przełożyć do miski szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę

Nadzienie:
– kiełbasę cienko pokroić, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach

– ciasto ponownie chwilę wyrobić. Rozwałkować na grubość kilku mm, na kształt prostokąta. Rozsmarować przecier, posypać tartym serem, oregano i ułożyć plasterki pepperoni
– ciasto zwijać w rulon. Pokroić ząbkowanym nożem na kromki o grubości około 1-2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu
– piec 25 minut w 190°C

DSC_0057

DSC_0089

DSC_0111

4 Komentarze

  1. aż ślinka pociekła… A tak w ogóle to tego typu zawijaniec to często nazywany jest ślimakiem. w moich stronach (Podkarpacie) świderek to był taki długi warkoczyk z ciasta, spleciony z dwóch „nitek”, pyszny zresztą

  2. Mniam!!:) ..włąśnie kilka dni temu miałam okazję wypróbować „wiejską” bezmięsną:))) pyyychaa!!! Już zamówiłam kolejne;) i jak tylko do mnie dotrą to zrobię takie zawijane pyszności:) bo ser, stale obecny;) grzecznie siedzi w lodówce:)
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za podpowiedź co do takich wytrawnych zawijaków:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *