PŁASKURKOWE CIASTKA ORZECHOWO-DAKTYLOWE
weganon 13 czerwca 2018

IMG_4349

Lubię odkrywać nowe, choć w tym przypadku jest bardzo stare. Mowa o płaskurce. Pierwszy raz zetknąłem się z tym zbożem, kilka lat temu. W programie kulinarnym Nigelli Lawson, która ją używała. Bardzo spodobała mi się jej nazwa. Nie zgłębiałem zbytnio tematu. Zwyczajnie nie było jej w Polsce. Czasy się zmieniły. Jest już powszechnie dostępna, choć częściej w postaci mąki.

Czym jest płaskurka? To pradawne zboże. Powszechnie uprawiane w starożytnej Mezopotamii. Czemu jest wyjątkowa? W przeciwieństwie do swojej obecnej krewniaczki, uprawiana jest tylko w formie ekologicznej. Jest, zatem pozbawiona wszelkich pestycydów czy herbicydów. Zawiera od obecnej pszenicy, więcej minerałów i białka. Co ważne, zawarty w niej gluten nie jest tak uczulający, jak z pszenicy zwyczajnej.

Jest uprawiana w wielu krajach na Świecie. Również w Polsce, co bardzo mnie cieszy. W jakiej formie jest dostępna? Pełnego ziarna, mąki, makaronu czy kaszy. W tym przepisie wykorzystałem mąkę. Zmieszana z masłem orzechowym i daktylami. Ciastka po upieczeniu są kruche. Następnego dnia miękną. Mają niesamowity smak. Polecam oblać je czekoladą. Będą jeszcze lepsze :)

IMG_4355

SKŁADNIKI:

– 4 szklanki mąki z płaskurki (użyłem TEJ)
– sok i skórka z 1 cytryny
– 3 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 1 szklanka mleka dowolnego mleka roślinnego
– 2 szklanki daktyli
– 1 łyżeczka sody

WYKONANIE:

– daktyle namoczyć w gorące wodzie przez pół godziny. Odlać wodę, ale nie wyciskać jej z owoców. Zmiksować z sokiem i skórką cytrynową oraz mlekiem
– dodać masło i dokładnie wymieszać
– dodać mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Jeśli tak jest, to dodać jeszcze mąki
– formować ciastka (u mnie maszynka)
– układać na papierze do pieczenia. Piec 10 minut w 180°C
– można polać czekoladą lub zrobić w formie markiz

IMG_4358

IMG_4354

IMG_4367

4 Komentarze

  1. Płaskurka jest uprawiana tylko eko. Ja po otworzeniu opakowania, przesypuje w słoik i szczelnie zamykam

  2. Mi ta mąka bardzo szybko pleśnieje, podejrzewam, że nie jest tak pryskana jak inne zboża. Trzeba szybko ją zużywać.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *