DODATKI DO OBIADU. CZĘŚĆ 1. MIZERIA
weganon 17 września 2022

DSC_0063

Tym wpisem rozpoczynam serię dodatków obiadowych. Będę Wam prezentował przeróżne surówki, sałatki i inne uzupełnienia do obiadów. Niektóre z nich znacie zapewne z niewegańskimi dodatkami. Czym zastąpić śmietanę w mizerii, czy masło w marchewce z groszkiem. To wszystko będzie w kolejnych wpisach.

Na dziś będzie nieśmiertelna mizeria. Nie ma tu wielkiej filozofii. Ogórek, sól i śmietana. Ja taki zestaw zawsze uzupełniam koperkiem, szczypiorkiem lub dymką. Zawsze sporo pieprzu i czasami niewielki dodatek octu jabłkowego. Nigdy nie tolerowałem dodatku cukru. To nie moja bajka. Kolejna sprawa to dokładne wymieszanie wszystkich składników. Słabo mi się robi, jak w restauracji dostaję pokrojonego ogórka, który polany jest śmietaną. Mam ochotę wtedy kogoś lekko pobić 😉. Jeśli chodzi o śmietankę, to moja ulubiona PLANTONA 15 lub 18%. Idealne są również wszelkie naturalne jogurty bez cukru. No może poza kokosowym, bo jakoś nie pasuje mi do ogórków.

DSC_0050

SKŁADNIKI:

– 2 ogórki typu wąż
– 1 mały pęczek koperku
– 2-3 dymki lub mały pęczek szczypiorku
– 2-3 łyżki dowolnej śmietanki roślinnej
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka octu jabłkowego (opcjonalnie)

WYKONANIE:

– ogórki dokładnie wyszorować lub obrać ze skórki i pokroić w niezbyt cienkie plasterki
– dodać drobno pokrojony koperek i dymkę, oraz sól i pierz do smaku
– dokładnie wymieszać

DSC_0058

DSC_0065

DSC_0072

2 Komentarze

  1. Ah, cóż za wspaniała sekcja! Ostatnio spędziłam dobre dwie godziny przeglądając i zapisując Twoje przepisy do zrobienia na później i bardzo często zastanawiałam się jak robisz surówki. Niektórzy pewnie uważają to za coś banalnie prostego, ale ja nigdy sama żadnych nie robiłam i na ogół jadłam te kupione.
    Już nie mogę się doczekać na kolejne części!

  2. Dziękuję za przepis…przyponina mi się jak moja mam robila mizerię
    Super przepisy podajesz..ja mam insulinoopornosc i muszę jeść inaczej….
    Masz niesamowite dania dziekuje ze sie nimi dzielisz

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *