Nie jest to zwykły ryż na mleku ani klasyczne risotto. Po pierwsze użyłem arborio zamiast zwykłego ryżu. Po drugie rzadko pojawiają się słodkie wersje włoskiego klasyku a po trzecie przygotowanie jest typowe dla risotto.
Powoli gotowane małe owalne ziarenka w mleku z orzechów laskowych (można użyć dowolnego mleka roślinnego). Porcjami dodawany płyn. Na koniec najlepsza czekolada, cynamon i soczyste sezonowe owoce.
Najlepiej na ciepło. Po schłodzeniu masa robi się zbita (fajne trufle z niej wychodzą). Idealne śniadanie na słodko
SKŁADNIKI:
– pół szklanki ryżu arborio
– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 3-4 kostki czekolady 70%
– syrop z agawy, klonowy lub daktylowy do smaku
– łyżeczka cynamonu
– maliny, borówki, agrest, orzechy laskowe
WYKONANIE:
– ryż włożyć do garnka i dodać ½ szklankę mleka i zagotować. Mieszać często aż płyn się wchłonie. Postępować tak samo z resztą mleka
– dodać czekoladę, cynamon i syrop do smaku. Jeżeli lubicie bardziej wodniste to można dodać jeszcze mleka
– włożyć do miski. Dodać owoce i orzechy
Ale pyszności
W Szwecji tradycjonalny wigilijny risgrynsgröt jest podobnie gotowany. Napierw z mala ilosca wody a potem z mlekiem (uzywam sojowe na neutralny smak) i calym cynamonem. Przy serwowaniu posypuje sie cukrem i mielonym cynamonem.
Ten czekoladowy risotto wyglada bardzo pyszny, bedzie w tygodniu gotowany
Nie jest tak kleisty
A gdyby tak… ryż czerwony?
Zbliża się pora mojego drugiego śniadania, chętnie bym zjadła takie risotto