Tarty cytrynowe to klasyka kuchni włoskiej, francuskiej czy brytyjskiej. Zazwyczaj na kruchy spód wylewa się krem na bazie śmietany, jajek i soku cytrynowego. Układa owoce lub bezę. Krem pod wpływem zimna ścina się.
Są też inne formy tych tart. Sok i skórkę cytrynową miesza się z czekoladą. Nie będę ukrywał, że ta opcja bardziej mi odpowiada Są pewne połączenia składników, które są wręcz stworzone dla siebie. Dla mnie to czekolada, cytrusy, mięta i maliny. Wszystkie składniki łączą się w całość i tworzą ekstazę kulinarną w ustach
Korzystam z ostatnich chwil malinowego szaleństwa. Te jesienne odmiany mają dla mnie więcej smaku niż te letnie. Słodycz jest wyczuwalna jak i esencja malinowa.
SKŁADNIKI:
Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka wiórków kokosowych
-1 szklanka zmielonych drobno migdałów
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki dowolnej gęstej konfitury (ja dodałem zmiksowane maliny)
Na krem:
– skórka i sok z 2 cytryn
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (minimum 80% zawartości kokosa i 17% tłuszczu), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 30 sporych listków mięty
– 3-4 łyżki nierafinowanego cukru pudru
– 2 czekolady 70% po 100 g
– maliny i listki mięty
WYKONANIE:
Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać zmielone i wymieszać
– dodawać syrop, konfiturę i dokładnie wmieszać dłońmi. Masa powinna być zwarta i gliniasta (nie może się rozpadać i kruszyć i też nie może być zbyt mokra)
– dno i boki formy do tarty o średnicy około 28-30 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wylepić masą
Krem:
– z puszki wyjąć tylko białą stałą część (wody nie używamy) i włożyć do miski. Dodać skórkę i sok z cytryny i listki mięty. Wszystko dokładnie zmiksować. Całość podgrzać aż zacznie parować. Dodać cukier i połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia
– masę przełożyć wylepionej formy. Włożyć na godzinne do lodówki aż masa lekko stężeje
– ułożyć owoce i mięte
– wstawić do lodówki aż krem stężeje
Tak
Czy wiórki kokosowe i migdały można zastąpić nerkowcami?
Bardzo bardzo dziękuję za miłe słowa. Ja mam uzależnienie może nie tak od słodyczy jak od czekolady
Pozdrawiam i zapraszam na bloga
Wygląda tak pięknie,że mam uzasadnione obawy,że na jednym kawałku się nie skończy A od ponad pół roku zrezygnowałam ze słodyczy od których to zresztą byłam chorobliwie uzależniona :/ Co nie zmienia faktu,że tarta przepiękna!Czytam Twojego bloga od pewnego czasu i jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy i tego jak umiejętnie potrafisz ją przekazać.
PS. Zdj potraw urzekają,zjadłabym większość a oczami już na pewno wszystko.
Pozdrawiam serdecznie
Lidl, Rossman lub Piotr i Paweł.
Bardzo proszę o informacje jakie konkretnie mleko najlepiej kupić
zależy jaki kawałek a tak serio to około 200-300 kcal
Ile kalorii ma kawałek tarty?
Wspaniała ta tarta
A jakie konkretnie mleko kokosowe polecasz do tej tary ?