CZEKOLADOWA TARTA CYTRYNOWA Z MIĘTĄ I MALINAMI
weganon 3 października 2016

dsc_0012

Tarty cytrynowe to klasyka kuchni włoskiej, francuskiej czy brytyjskiej. Zazwyczaj na kruchy spód wylewa się krem na bazie śmietany, jajek i soku cytrynowego. Układa owoce lub bezę. Krem pod wpływem zimna ścina się.

Są też inne formy tych tart. Sok i skórkę cytrynową miesza się z czekoladą. Nie będę ukrywał, że ta opcja bardziej mi odpowiada :) Są pewne połączenia składników, które są wręcz stworzone dla siebie. Dla mnie to czekolada, cytrusy, mięta i maliny. Wszystkie składniki łączą się w całość i tworzą ekstazę kulinarną w ustach :)

Korzystam z ostatnich chwil malinowego szaleństwa. Te jesienne odmiany mają dla mnie więcej smaku niż te letnie. Słodycz jest wyczuwalna jak i esencja malinowa.

dsc_0040

SKŁADNIKI:

Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika

– 1 szklanka wiórków kokosowych
-1 szklanka zmielonych drobno migdałów
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki dowolnej gęstej konfitury (ja dodałem zmiksowane maliny)

Na krem:
– skórka i sok z 2 cytryn

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (minimum 80% zawartości kokosa i 17% tłuszczu), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 30 sporych listków mięty
– 3-4 łyżki nierafinowanego cukru pudru
– 2 czekolady 70% po 100 g
– maliny i listki mięty

WYKONANIE:

Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać zmielone i wymieszać

– dodawać syrop, konfiturę i dokładnie wmieszać dłońmi. Masa powinna być zwarta i gliniasta (nie może się rozpadać i kruszyć i też nie może być zbyt mokra)
– dno i boki formy do tarty o średnicy około 28-30 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wylepić masą

Krem:
– z puszki wyjąć tylko białą stałą część (wody nie używamy) i włożyć do miski. Dodać skórkę i sok z cytryny i listki mięty. Wszystko dokładnie zmiksować. Całość podgrzać aż zacznie parować. Dodać cukier i połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia

– masę przełożyć wylepionej formy. Włożyć na godzinne do lodówki aż masa lekko stężeje
– ułożyć owoce i mięte
– wstawić do lodówki aż krem stężeje

dsc_0047

dsc_0034

dsc_0031

9 Komentarze

  1. Bardzo bardzo dziękuję za miłe słowa. Ja mam uzależnienie może nie tak od słodyczy jak od czekolady :)
    Pozdrawiam i zapraszam na bloga

  2. Wygląda tak pięknie,że mam uzasadnione obawy,że na jednym kawałku się nie skończy :) A od ponad pół roku zrezygnowałam ze słodyczy od których to zresztą byłam chorobliwie uzależniona :/ Co nie zmienia faktu,że tarta przepiękna!Czytam Twojego bloga od pewnego czasu i jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy i tego jak umiejętnie potrafisz ją przekazać.
    PS. Zdj potraw urzekają,zjadłabym większość a oczami już na pewno wszystko.
    Pozdrawiam serdecznie :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *