CYNAMONOWA FASOLELLA
weganon 1 maja 2015

Co zrobić, kiedy jeden z ulubionych orzechowych kremów nie jest wegański? Przygotować jego odmienną wersję :-)
Z racji mojego łakomstwa na słodycze a jednocześnie dbanie o formę, krem nie jest oparty tylko o same orzechy laskowe. By zwiększyć ilość smarowidła dodałem dwa rodzaje fasoli. Czerwoną kidney i bardzo słodką wspięgę wężowatą. Wspięga ma wygląd białej fasolki z ciemną plamką w miejscu kiełkowania. Oczywiście można użyć naszej drobnej białej fasolki.
Orzechy laskowe pozbawiłem skórek (nadają one gorzki smak). Zmieliłem do uzyskania masła orzechowego a następnie dodałem fasole i wspięgę. Jeżeli dbamy o linię to proponuję dodać samego karobu (ma naturalnie słodki smak). Jednak najlepsza wersja to kakao i karob w proporcji 1:1. Otrzymujemy wtedy bardziej czekoladowy smak.
Podobny krem już pojawił się na blogu. Był z dodatkiem migdałów i kaszy jaglanej (przepis). Natomiast połączenie fasoli z kakao i karobem zastosowałem w batonikach (przepis).
Ten krem jest idealny nie tylko do pieczywa. Można nim smarować naleśniki, placki jak i maczać w nim świeże owoce.

SKŁADNIKI:


– szklanka orzechów laskowych
– szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
-szklanka ugotowanej wspięgi wężowatej lub białej fasoli
– 3 łyżki karobu
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– mleko roślinne (ja użyłem kokosowego)
– syrop z agawy lub inne słodziwo


WYKONANIE:


– nagrzać piekarnik do 190°C, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać orzechy
– po ok. 5 minutach (skórka zaczyna pękać i odstawać), wyjąć orzechy i wystudzić
– przełożyć na ściereczkę i pocierając pozbawić je maksymalnie skórki
– przełożyć orzechy do malaksera i miksować do momentu uzyskania masła (maziowata konsystencja)
– dodać fasole, kakao, karob i cynamon i miksować dalej
– powoli dodawać mleko w celu rozrzedzenia masy i uzyskania odpowiedniej konsystencji
– na koniec dodać syrop w ilości zapewniającej odpowiednią słodkość
– gotowy krem stawiamy do lodówki



11 Komentarze

  1. Dzięki za wyłapanie chochlika. Oczywiście chodzi o laskowe. Krem ma konsystencje butelki ale można go rozrzedzić mlekiem roślinnym

  2. hej, w przepisie są wymienione orzechy włoskie a na zdjęciach widać laskowe i nie jestem pewna o jakie chodzi 😉 myślisz że krem nada się do ciasta? jest na tyle puszysty? Pozdrawim :)

  3. nie jestem i nie byłam fanką nutelli, za to takie kremy uwielbiam! :) fasola daję radę, zawsze! a z orzechami i kakao to już w ogóle pycha :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *