Czemu „NIESPODZIANKA”!!! Bo rozumiem, że do ciasta używa się warzyw takich jak marchew, buraki ale to ma niespodziankę podwójną. W wielu deserach, ciastach, cukierkach itd. królują sztuczne barwniki czego ja oczywiście nie preferuje. Zatem warstwa górna czerwona to nerkowce z surowym burakiem a zielona to nerkowce z jarmużem. U mnie w ciastach rządzą warzywa Ciasto jest lekko mrożone więc smakuje jak lody a smak warzyw nie jest wyczuwalny bo pełnią rolę głownie barwnika. Spód ciasta to zmielone nerkowce, pestki słonecznika i figi.
Jak widać ciasto potrójnie nerkowcowe
Warstwa dolna:
– 10 suszonych fig
– pół szklanki nerkowców
– pół szklanki pestek słonecznika
Warstwa zielona:
– szklanka nerkowców
– 1/4 szklanki soku z limonki
– 1 gałązka jarmużu
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki śmietanki kokosowej
– 3 łyżki syropu z agawy
Warstwa czerwona:
– szklanka nerkowców
– 1 mały surowy burak
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki śmietanki kokosowej
– 3 łyżki syropu z agawy
WYKONANIE:
– Warstwa dolna: nerkowce i słonecznik zmiksować na bardzo drobno, dodać namoczone w wodzie suszone figi i zmiksować do powstania lepkiej masy
– Warstwa czerwona: buraka zmiksować do otrzymania puree, dodać namoczone w wodzie (co najmniej 5 godzin) nerkowce, olej, śmietankę i syrop. Zmiksować na gładką masę
– dno i boki niewielkiej miski wyłożyć folią spożywczą i wylać czerwoną masę. Wstawić do zamrażarki na godzinę
– Warstwa zielona: jarmuż, sok z cytryny i syrop zmiksować do powstania jednolitej zielonej zawiesiny. Zmiksować namoczone w wodzie (co najmniej 5 godzin) nerkowce, olej, śmietankę i zielony płyn. Zmiksować na gładką masę. Wylać na stężałą czerwoną masę i wstawić na godzinę do lodówki
– na zieloną masę wyłożyć warstwę dolną (uformować krążek pasujący wielkością miski)
– ciasto przełożyć na paterę lub talerz wyjmując go z miski, ściągając folię
– wierzch przyozdobić masą czekoladową, owocami i nasionami goji