Wegańskie ciastka kruche, nie zawierają masła i żółtek. Tłuszczem są roślinne masła takie jak: margaryny, olej kokosowy czy masła orzechowe. Dla lepszej struktury dodaje się również roślinnej śmietanki. W moich przepisach najczęściej stosuje dobrej jakości margaryny. Gdy chcę uzyskać ciastka smakowe, używam maseł z ziaren i orzechów. Przez wiele lat używałem różnych maseł, ale najlepsze i bezkonkurencyjne są dla mnie z ORZECHOWNI. Skład idealny. Beż żadnych zbędnych dodatków. Fistaszkowe, migdałowe, z orzechów laskowych, nerkowców, pistacji itd. Do tego przepisu użyłem właśnie miazgi migdałowej. Ciastka są mocno migdałowe i kruche. Wzorki, które widzicie na wierzchu, to odbita serwetka. Prosto i szybko
SKŁADNIKI:
– 4 łyżki masła migdałowego (użyłem TEGO)
– około 3 szklanek mąki pszennej (można użyć owsianej)
– 2 łyżeczka ekstraktu migdałowego
– 250 ml jasnego syropu z agawy
– skórka i sok z dużej cytryny
– 1 łyżeczka sody
WYKONANIE:
– w misce wymieszać masło, ekstrakt, sok i skórkę z cytryny i syrop
– mąkę wymieszać z sodą
– wymieszać razem składniki. Nie wyrabiać długo, bo ciastka będą twarde
– masę wałkować na grubość około 2-3 mm na papierze do pieczenia
– wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec około 8-9 minut (do lekkiego zrumienienia) w 175°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka
Też uwielbiam tego typu, zdrowe wypieki Ostatnio też robiłam w sklepie Swojska Piwniczka zapas suchych produktów, takich jak mąka, cukier itd, więc z pewnością przetestuję Twój przepis.