CIACHA DYNIOWE „1 SZKLANKA”
weganon 10 września 2017

DSC_0023

Nazwa ciastek odnosi się do ilości składników. Prawie wszystkie mieszczą się w 1 szklance. Gdy nie mam czasu na gotowanie czy pieczenie, otwieram szafkę i zbieram składniki. Następuje wielka improwizacja i łączenie. Coś sypkiego i mokrego.

Z racji dyniowego sezonu, mamy tu te warzywo. Dla koloru, smaku i zdrowych składników. Szczególnie beta-karotenu. Pozostałe składniki dostarczają mikro i makroelementów. Cynku, selenu, miedzi, manganu i wielu innych rzadkich pierwiastków.

Ciastka mają bogaty smak. Jeśli jest dynia to muszą być przyprawy korzenne. To idealna para. Można robić przeróżne kształty i wielkości. Tego typu słodkości możecie wykonać i wziąć udział w konkursie. Zajrzyjcie na mój profil na FB i wygrajcie moją książkę z osobistą dedykacją. Książkę otrzymacie na miesiąc przed oficjalną premierą. Zachęcam :)

DSC_0017

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej (wersja BG, polecam gryczaną lub z ciecierzycy)
– 1 szklanka maku
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka pestek dyni
– 1 szklanka drobno pokrojonych daktyli
– 1 szklanka żurawiny
– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
– 2 szklanki musu dyniowego (przepis TU)
– ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– ½ szklanki dowolnego obojętnego w smaku oleju
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2-3 łyżki przyprawy piernikowej
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

– w misce połączyć dynię, olej i mleko
– w drugiej pozostałe składniki. Wymieszać dokładnie obie miski
– blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia
– nakładać masę i formować ciastka (np. wilgotnym widelcem)
– piec 20 minut w 180°C

DSC_0035

DSC_0021

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *