Dawno nie było na blogu brownie. To jedne z moich ulubionych ciast. Mocno czekoladowe, ciężkie, bardzo sycące i aromatyczne. Idealne do przemycania warzyw i wszelkich owoców. Szybkie w wykonaniu i co ważne długo pozostaje świeże.
Niedawno był przepis, w którym połączyłem buraki z czekoladą. Ten mix jest niesamowity w smaku. Żadne z warzyw tak nie pasuje do czekolady. Gdy masę wzbogacimy dodatkowo kawą to można liczyć na eksplozję smaku
Przeważnie wykończeniem jest polewa czekoladowa. Tym razem tak nie będzie. Na wierzchu znalazł się pyszny krem z kaszy jaglanej z owocami jagodowymi. Z racji pory roku są to mrożone owoce. Porzeczki, maliny i jeżyny. Krem jest słodki i zarazem kwaskowaty. Idealnie uzupełnia mocno czekoladowe ciasto.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżeczki cynamonu
– 5 łyżek kakao
– 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
– 3 łyżki mielonego lnu
– ½ kg buraków (najlepsze podłużne)
– 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
– 1 szklanka mleka sojowego lub innego
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 1 czekolada 70% 100 g
Na krem:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– sok i skórka z 1 cytryny
– 2 szklanki dowolnych mrożonych lub świeżych owoców
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa nie mniej niż 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
WYKONANIE:
Ciasto:
– buraki upiec w 210 stopniach aż będą miękkie. Obrać ze skórki i zmiksować na gładko
– do garnka wlać mleko i zagotować. Dodać kawę, cukier i len. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Dodać buraki, czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać olej i wymieszać
– do miski wsypać mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon. Wymieszać i wlać zawartość garnka. Dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 30 na 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– piec 35 minut w 170 stopniach. Wystudzić
Krem:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie. Wsypać do garnka i dodać 2,5 szklanki mleka oraz cukier. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Odstawić do przestygnięcia
– do garnka dodać sok i skórkę z cytryny oraz biała i stałą część z puszki (wodę wylać). Wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładko. Na koniec dodać owoce i wymieszać delikatnie
– krem wyłożyć na ciasto. Wyrównać wierzch. Można posypać wiórkami czekoladowymi, kokosowymi lub owocami. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin
Ryżowy będzie najlepszy
Czy można dać inny olej? Np z konopii? Albo ryżowy?
Dodać mocnego naparu
Czy kawę rozpuszczalną można czymś zastąpić, np.zwykłą kawą? Jeśli tak to jak dokładnie.
zdecydowanie można zastąpić
Dzięki
Czy czekolade można zastąpić melasą karobową? Karmię piersią a synek jest alergikiem, ponadto szukam przepisów na słodkości, które i on w niedalekiej przyszłości mógłby spróbować Twoje ciasto wygląda bosko!
nie ma znaczenia choć mrożone będą lepsze, bo podczas mieszania nie rozpadną się
Czy owoce do kremu mają być zamrożone?
spokojnie można pominąć
gotowane też mogą być
mleko kokosowe nadaje spoistości w tym kremie. Można go zastąpić innym mlekiem, ale dodać go tylko pół szklanki. Tu w zasadzie pasują każde owoce
musem z dyni, batatów, bananem, pieczonym jabłkiem
A czym można zastąpić len?
przepis superrrr ale mam pytanie czym zastąpić mleko kokosowe ? nie mogę go jeść i jeszcze jedno pytanie czy zamiast owoców leśnych mogą być np brzoskwinie ?
z góry dziękuję za odp i pozdrawiam
Witam. Mam pytanko: buraczki muszą być upieczone czy ugotowane też się nadają? Pozdrawiam:)
Czy mocno czuć kawę? Można ją pominąć?
To ciasto jest absolutnie BOSKIE!!!! Nowy rok, nowe uzależnienie 😀