Nie ma nic lepszego na upały, niż lekki, szybki i niewymagający długiego gotowania obiad. W okresie letnim królują w naszym kraju chłodniki. Najczęściej gotowane na wywarze z buraków. Z jogurtem, kefirem lub maślanką. Dodajemy do nich tarte buraki, koperek, rzodkiewkę, szczypiorek i inne dodatki. Podawane z jajkiem na twardo. Tradycja chłodników w naszym kraju jest długowiekowa. Pisałem już o tej tradycji kilkukrotnie w innych postach.
Przygotowanie chłodników w wersji wegańskiej nie jest trudne. Mamy na rynku już wiele dobrej, jakości wegańskich jogurtów. Kokosowe, sojowe, owsiane. Do chłodników najlepsze są te naturalne. Bez dodatku cukru lub innych słodzików. Osobiście nie przepadam za jogurtami kokosowymi czy owsianymi. Do niedawna nie miałem wyboru i używałem tylko sojowego. Na całe szczęście pojawił się na rynku jogurt na bazie nerkowców. Idealny w smaku i świetny do chłodników. Duże opakowanie (300 g), bez dodatku cukru. W tym chłodniku wykorzystałem nowy jogurt firmy PLANTON. Chłodnik nie jest buraczany, a biały. Z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku, szczypiorku, koperku i odrobiny octu jabłkowego, który świetnie podbija smak. Chłodnik najlepiej odstawić na dobę do lodówki. Całość przechodzi smakiem ziół i przypraw. Nie ma potrzeby usuwania gniazd nasiennych z ogórka, bo płyn rozrzedza chłodnik i nadaje przyjemnej konsystencji. Całość idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i koperkiem.
SKŁADNIKI:
– 600 g naturalnego jogurtu (użyłem 2 opakowania po 300 g jogurtu z nerkowców PLANTON)
– 300 g ogórków gruntowych lub typu wąż
– 3 duże rzodkiewki
– 3 ząbki czosnku
– mały pęczek koperku
– mały pęczek szczypiorku
– 1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– ogórki obrać i wraz z rzodkiewkami zetrzeć na tarce na dużych oczkach
– czosnek przecisnąć przez wyciskarkę
– szczypiorek i koperek drobno posiekać
– w misce umieścić wszystkie składniki. Dodać jogurt, ocet, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić na dobę do lodówki
– podawać z gotowanymi ziemniakami i koperkiem
Dziękuję
Zdecydowanie potrawa dla mnie, jestem maniaczka swiezych ogorkow, wyglada wspaniale, jestes mistrzem robienia zdjec kulinarnych.