ŁEMKOWSKA KISYŁYCIA
weganon 9 kwietnia 2022

DSC_0015

Śniadanie wielkanocne rozpoczyna się zazwyczaj spożywaniem zupy. W zależności od regionu, jest to żur, barszcz biały, czerwony, chrzanowy lub inna zupa. Przygotowywane na bazie kiszonych mąk: żytniej lub pszennej. Gotowane na wędzonych kiełbasach i innych mięsnych dodatkach. Podawane z jajkiem na twardo z kleksem śmietany. Czy w naszej kuchni są inne zupy wielkanocne. Są i w dodatku wegańskie. Jedną z nich jest łemkowska kisyłycia.

Kuchnia łemkowska jest prosta, aromatyczna, bardzo często roślinna i sezonowa. Możemy ją spotkać na Ziemi Bieszczadzkiej i na Dolnym Śląsku, szczególnie w okolicach Przemkowa, gdzie po 1947 roku przesiedlono Łemków. Jedną z charakterystycznych zup, które podawane są na Wielkanoc, jest owsiany żur. Nazywany jest kisyłycią, keselicą lub kysielnicą. Historia jego przygotowania sięga XVII wieku. Otrzymywany jest z mąki lub płatków owsianych, które kisi się wraz z czosnkiem przez kilka dni. Następnie gotuje się wywar z przypraw i dodaje zakwas. Żur podaje się z gotowanymi ziemniakami, które okrasza się podsmażoną cebulką. Nie ma tu żadnych jaj na twardo czy wędlin. Kisyłycia jest lekko kwaskowa w smaku. Zdecydowanie gęściejsza od innych barszczy czy żurów. By przyspieszyć proces fermentacji, dodaje się kawałek razowego chleba lub sok z kiszonych ogórków. Nie poleca soku z kiszonej kapusty. Jest zbyt wyrazisty do tego żuru. Do gotowej kisyłyci można dodać trochę śmietany i posypać natką pietruszki. Jeżeli chcecie spróbować nowej zupy na wielkanocnym stolę, to serdecznie polecam. Jeśli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych lub mąki, to zupę będą mogli zjeść ci, którzy unikają glutenu z różnych powodów.

DSC_0008

SKŁADNIKI:

Zakwas:
– 150 g płatków owsianych
– 5 łyżek soku z kiszonych ogórków
– 3 duże ząbki czosnku
– 750 ml wody
Kisyłycia:
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 1 łyżeczka nasion kminku
– 1 litr wody
– sól i pieprz do smaku
– do podania: gotowane ziemniaki i duszona cebula (2 duże)

WYKONANIE:
Zakwas:
– do słoika wsypać płatki, dodać zgniecione ząbki czosnku (nie obieramy ich). Wlewamy wodę wymieszaną z sokiem ogórkowym. Mieszamy
– odstawiamy na blat kuchenny na 4-5 dni. Raz dziennie mieszamy
Kisyłycia:
– do garnka wlać wodę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotować przez 30 minut. Wyłączyć grzanie
– nad garnkiem ustawić gęste sitko i wlać zakwas (pozostałe na sitku płatki wyrzucić)
– całość gotować około 5 minut na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając
– dodać zrumienioną na oleju cebulką, doprawić solą i pieprzem. Dodać ewentualnie śmietankę (roślinną)
– podawać z ugotowanymi ziemniakami

DSC_0026

DSC_0025

DSC_0020

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *