Kolejne smarowidło nie tylko do pieczywa. Idealne nadzienie do pierogów gryczanych czy naleśników z mąki z ciecierzycy. Idealnie gładka o konkretnym smaku. Tak jak lubię. Z świeżymi i suszonymi ziołami.
O jej czerwoności decyduje pieczony burak i czerwona fasola. Dodatek pieczonej dyni poprawia konsystencję. Duszony por smaku a natka pietruszki zielonych łatek. Całość daje niepowtarzalny smak.
Świerzy chleb, pasta i soczysty pomidor lub ogórek kiszony. Takim kanapkom nie można się oprzeć
SKŁADNIKI:
– 1 duży lub 2 małe upieczone buraki
– 2 szklanki musu dyniowego z tego przepisu
– 1 puszka czerwonej odsączonej z wody fasoli
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 średni por
– łyżka oregano
– 3 łyżki oliwy
– sól i pieprz do smaku
– sok z połowy cytryny
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– 1 starty spory ząbek czosnku
– 1 liść laurowy
– 3 ziarna ziela angielskiego
WYKONANIE:
– pora pokroić w krążki i wraz z liściem laurowym, zielem i odrobiną soli udusić na patelni do miękkości (na oliwie). Wyjąć liść i ziele i przenieść pora do miski. Dodać pozostałe składniki
– wszystko dokładnie zmiksować na pastę blenderem lub malakserem. Doprawić solą i pieprzem do smaku
– przechowywać do 3 dni w lodówce
Zjedzony może i tak, ale poprawiony nadal nie jest…
Bardzo smaczna pasta! U mnie wyszła trochę za rzadka przez dynię, ale to w niczym nie przeszkadza. Myślę, że część spożytkuję na obiad z kaszą:)
Bardzo dziękuję
Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy Gratuluję !!!
Tak nie działa. Ale dodałam fasoli i kaszy jaglanej i w formie kotletów jest jadalne 😉
nie miałem takiego przypadku więc trudno mi powiedzieć. Może więcej buraków
Pytanie od kuchennego osła – przegięłam z natką pietruszki i spora ilość tej pasty jest strasznie gorzka i niesmaczna :/
Mam jakiś patent na odgarzknianie ? 😀
Bardzo dziękuję i życzę wielu inspiracji kulinarnych
Pozdrawiam
Paweł
Piękne zdjęcia a przepisy pyszne proste zdrowe i kolorowe Oczywiście zaczynam od jutra przygodę z Twoim blogiem pozdrawiam Paula
już zjedzony
Bardzo bardzo dziękuję
Mmm znowu dynia 😀 Ale czego się spodziewać sezon jest 😛
Ciekawe połączenie fasola z dynią…
Uwielbiam dynie więc na pewno przepis wypróbuje! 😀
Jestem absolutnie zakochana w tym blogu!!! Do tej pory bazowałam głównie na Jadłonomii
kapitalny przepis, ale proszę do tego chleb świeży 😉