PIECZARKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z OLIWKOWĄ PASTĄ
6 maja 2016
Gdy nie ma jeszcze sezonu grzybowego to posiłkuje się pieczarkami i boczniakami. Nie chodzi o to, że ich nie lubię, ale zawsze leśne grzyby to pełna natura. Lubię zbierać, czyścić, gotować i jeść. Wiem jestem dziwny.
Poza sezon zawsze poluję na wielkie pieczarki na bazarach. Niedawno pojawiły się okazałe kapelusze w jednym z dyskontów. Idealne na grilla i do pieczenia oraz faszerowania. Wystarczą 3 okazy i jesteśmy najedzeni porządnie. Są mięsiste i mają mało płynu.
Jedna z propozycji jest właśnie w tym przepisie. Kapelusze faszerowane oliwkową pastą z dodatkami dowolnej zieleniny i zmielonego słonecznika. Pasta jest wyrazista, ponieważ pieczarki nie wykazują wiele smaku. Całość zamknięta w cieście francuskim, które pozwala na zachowanie pełni smaku.
SKŁADNIKI:
– 1 porcja dużego lub 2 małe ciasta francuskiego wegańskiego
– 5-6 dużych pieczarek
– szklanka zielonych oliwek
– szklanka pestek słonecznika
– 2 garście dowolnej zieleniny (jarmuż, rukola, natka pietruszki lub marchewki, szpinak)
– 2-3 łyżki oliwy
WYKONANIE:
– zmielić słonecznik na bardzo drobne okruszki za pomocą np. malaksera, dodać oliwki i zieleninę i ponownie zmiksować na gładką pastę. Na koniec dodać oliwę do rozcieńczenia pasty
– pastę nałożyć na pieczarki
– ciasto pociąć w kwadraty wielkości zapewniającej swobodne zwinięcie i zamknięcie pieczarek
– ułożyć na papierze do pieczenia (sklejeniem na dole), posmarować oliwą i posypać dowolnymi ziołami
– piec 20 minut w 220 stopniach. Odczekać chwilę aż lekko przestygną
To będzie świetny pomysł
Nie wiem, czy ktokolwiek jeszcze ten komentarz zobaczy… Jednak tak sobie myślę, że zrobię ten przepis, ale słonecznik namoczę dzień wcześniej i zblenduję potem na konsystencję serka, oby się udało bo wygląda pięknie
cieszę się, że smakuje. Można wymieniać nadzienia i eksperymentować
Zrobione i zjedzone Ostatnia pieczara pożarta przed chwilą. Coś wspaniałego. Pomysł rewelacyjny – smak nieprzeciętny. Wielkie dzięki za przepis – na stałe wejdzie do repertuaru kulinarnego. Pozdrawiam
cukinie będzie za mdła
czym mogę zastąpić oliwki, za pesto też dzieci nie przepadają, czy cukinią da się?
Zrobione i zjedzone – wywołały zachwyt konsumentów 😉 i lawinę pytań typu „a jak, a skąd, a daj przepis” … polecam !
tak, surowe
Rozumiem ze do środka dajemy pieczarki bez obróbki żadnej, surowe?
Wspaniałe. A jeszcze, jeśli mnie wzrok nie myli, posypane moją ukochaną czarnuszką.
np. pesto
Mam pytanie czym mogę zastąpić pastę z oliwek?
Śliczne wege wellingtony 😉
Pozdrawiam! P.
Uwielbiam pieczarki w cieście francuskim 😀
Uwielbiam pieczarki w cieście francuskim 😀
Ale to wspaniale wygląda
Jesteś kulinarnym geniuszem!
Cudowne !
Cudowne !