PIECZARKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z OLIWKOWĄ PASTĄ
6 maja 2016
Gdy nie ma jeszcze sezonu grzybowego to posiłkuje się pieczarkami i boczniakami. Nie chodzi o to, że ich nie lubię, ale zawsze leśne grzyby to pełna natura. Lubię zbierać, czyścić, gotować i jeść. Wiem jestem dziwny.
Poza sezon zawsze poluję na wielkie pieczarki na bazarach. Niedawno pojawiły się okazałe kapelusze w jednym z dyskontów. Idealne na grilla i do pieczenia oraz faszerowania. Wystarczą 3 okazy i jesteśmy najedzeni porządnie. Są mięsiste i mają mało płynu.
Jedna z propozycji jest właśnie w tym przepisie. Kapelusze faszerowane oliwkową pastą z dodatkami dowolnej zieleniny i zmielonego słonecznika. Pasta jest wyrazista, ponieważ pieczarki nie wykazują wiele smaku. Całość zamknięta w cieście francuskim, które pozwala na zachowanie pełni smaku.
![DSC_0036](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0036-1-683x1024.jpg)
SKŁADNIKI:
– 1 porcja dużego lub 2 małe ciasta francuskiego wegańskiego
– 5-6 dużych pieczarek
– szklanka zielonych oliwek
– szklanka pestek słonecznika
– 2 garście dowolnej zieleniny (jarmuż, rukola, natka pietruszki lub marchewki, szpinak)
– 2-3 łyżki oliwy
WYKONANIE:
– zmielić słonecznik na bardzo drobne okruszki za pomocą np. malaksera, dodać oliwki i zieleninę i ponownie zmiksować na gładką pastę. Na koniec dodać oliwę do rozcieńczenia pasty
– pastę nałożyć na pieczarki
![DSC_0003](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0003-4-683x1024.jpg)
– ciasto pociąć w kwadraty wielkości zapewniającej swobodne zwinięcie i zamknięcie pieczarek
![DSC_0004](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0004-4-683x1024.jpg)
– piec 20 minut w 220 stopniach. Odczekać chwilę aż lekko przestygną
![DSC_0013](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0013-3-683x1024.jpg)
![DSC_0034](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0034-3-683x1024.jpg)
To będzie świetny pomysł![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Nie wiem, czy ktokolwiek jeszcze ten komentarz zobaczy… Jednak tak sobie myślę, że zrobię ten przepis, ale słonecznik namoczę dzień wcześniej i zblenduję potem na konsystencję serka, oby się udało bo wygląda pięknie![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
cieszę się, że smakuje. Można wymieniać nadzienia i eksperymentować
Zrobione i zjedzone
Ostatnia pieczara pożarta przed chwilą. Coś wspaniałego. Pomysł rewelacyjny – smak nieprzeciętny. Wielkie dzięki za przepis – na stałe wejdzie do repertuaru kulinarnego. Pozdrawiam ![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
cukinie będzie za mdła
czym mogę zastąpić oliwki, za pesto też dzieci nie przepadają, czy cukinią da się?
Zrobione i zjedzone – wywołały zachwyt konsumentów 😉 i lawinę pytań typu „a jak, a skąd, a daj przepis” … polecam !
tak, surowe
Rozumiem ze do środka dajemy pieczarki bez obróbki żadnej, surowe?![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Wspaniałe. A jeszcze, jeśli mnie wzrok nie myli, posypane moją ukochaną czarnuszką.
np. pesto
Mam pytanie czym mogę zastąpić pastę z oliwek?
Śliczne wege wellingtony 😉
Pozdrawiam! P.
Uwielbiam pieczarki w cieście francuskim 😀
Uwielbiam pieczarki w cieście francuskim 😀
Ale to wspaniale wygląda![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Jesteś kulinarnym geniuszem!
Cudowne !
Cudowne !