Ciasto jest wyjątkowo delikatne, wilgotne i o lekko korzennym smaku. Marchew połączyłem z mąką migdałową, gryczaną i orkiszową. W zastępstwie jajek jest mąka owsiana. Brak masła czy margaryny zastąpiłem olejem z prażonych orzechów włoskich. Ciasto zawiera różne bakalie (migdały, orzechy, żurawinę, kokos) i owoce-jabłka i ananas. Zamiast lukru jest krem kokosowy z waniliowym ksylitolem. Ciasto proste w wykonaniu. Wrzucasz wszystko do michy, mieszasz i gotowe.
SKŁADNIKI:
– około 0,5 kg marchwi
– po pół szklanki mąki: orkiszowej, gryczanej i migdałowej
– 3 łyżki waniliowego ksylitolu (do słoika z ksylitolem dodać 3 laski wanilii i po tygodniu gotowe)
– Zamiennik jajek (5 płaskich łyżek mąki owsianej wymieszanej z 10 łyżkami wody = 3 jajkom)
– pół szklanki oleju z prażonych orzechów włoskich lub laskowych
– Korzenne przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki zmielonych goździków, zmielone 2 ziela angielskie, 1 starta łyżeczka świeżego imbiru, pół łyżeczki zielonego kardamonu
– pół szklanki mieszanki grubo posiekanych migdałów i orzechów
– pół szklanki suszonej żurawiny
– pół szklanki wiórków kokosowych
– szklanka mleka kokosowego lub migdałowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody
– 1 duże jabłko
– pół świeżego ananasa
– do przybrania-krem kokosowy wymieszany z waniliowym pudrem z ksylitolu do smaku, owoce
WYKONANIE:
– marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach
– dodać 3 mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, wiórki, zamiennik jajek, olej, przyprawy korzenne i całość delikatnie zblendować blenderem ręcznym dodając mleka kokosowego w ilości aby otrzymać średniej gęstości ciasto
– dodać migdały, orzechy, żurawinę, pokrojone w kostkę jabłko i ananasa.
– wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, można dodać jeszcze mleka.
– dno dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować olejem i wysypać mąką migdałową, wyłożyć ciasto i wyrównać brzegi.
– ciasto piec w temperaturze 180°C przez ok 50-60 min. (do suchego patyczka)
– ciasto wystudzić
– wierzch ciast posmarować kremem kokosowym (przepis WYKONANIE) wymieszanym z waniliowym pudrem z ksylitolu do smaku.
– udekorować dowolnymi owocami.