KAROBOWY KREM WIELOSKŁADNIKOWY
weganon 21 stycznia 2015

Dlaczego taka nazwa? Jest w tym kremie kilka równoważnych składników, które wydłużyły by tytuł postu :-)
Tak więc krem składa się z: mielonych orzechów laskowych, migdałów, kaszy jaglanej, karobu, tahini, awokado i dla słodkości syropu z agawy. Nie przypuszczałem, że można z takich składników otrzymać coś co przypomina Nutellę.
Krem jest gładki (kilkakrotnie miksowane składniki) i świetnie się rozsmarowuję np. na chlebie. Krem dziś wykonany, więc jutro naleśniki gryczane z ananasem i kremem karobowym. Mniam :-)



SKŁADNIKI:


– pół szklanki migdałów ze skórką
– pół szklanki orzechów laskowych
– pół szklanki kaszy jaglanej
– szklanka mleka migdałowego
– 2 łyżki ciemnego karobu
– 1 bardzo dojrzałe awokado
– 1 łyżka tahini
– 2 łyżki syropu z agawy lub więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodki


WYKONANIE:


– kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem a następnie zimną wodą (pozbywamy się goryczki)
– kaszę gotujemy w mleku migdałowym do rozklejenia często mieszając (można dodać wody jeśli będzie zbyt gęste w trakcie gotowania), po ugotowaniu wystudzić
– orzechy i migdały mielimy w malakserze na drobne okruszki, dodajemy awokado, tahini oraz kaszę. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy karob i syrop. Znów miksujemy 2 minuty.
– sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy jeszcze syropu (ja nie dodałem bo wyszedł wystarczająco słodki).

 

 

14 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *