AROMATYCZNE STRĄCZKI PO ARABSKU
weganon 4 marca 2015

 

Już raz na blogu pojawiło się bogactwo przeróżnych strączków w jednej konfiguracji w postaci STRONKBURGERA. Teraz ziarna są w całości i towarzystwie bardzo aromatycznych arabskich przypraw takich jak zatar, harrisa i ras el hanout. W przypadku zataru i harrisy sprawa jest prosta bo mają zawsze ten sam niezmienny skład ale Ras el hanout to tyle składników ilu sprzedających na bazarach czy innych wytwórców. Miałem możliwość uczestniczyć w dyskusji dwóch Arabów w Marrakeszu, którzy przekonywali mnie a raczej siebie, ze ta przyprawa powinna składać się z 20 przypraw a inny mówił, że przynajmniej z 30. Ile by ich nie było to skład jest tajemnicą a smak każdej mieszanki inny ale wystarczający by zamienić zwykłe składniki w niezwykłe danie :-) Jeżeli nie mamy tej przyprawy to dodajemy takie jakie mamy. Porcja jak to u mnie bywa nie jest mała ale to danie ma przewagę nade mną, że nie potrafię się oprzeć na jednej misce dlatego proporcje można dowolnie zmieniać

SKŁADNIKI:


– po pół szklanki: ciecierzycy, fasoli Jaś, fasolki cannellini, soczewicy czerwonej i zielonej, fasolki kidney i mung

– po łyżeczce przypraw: zatar, harrisa i ras el hanout
– sól i pieprz do smaku
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 czerwona cebula
– pół średniego selera
– 3 gałązki lubczyku
– 2 łyżki majeranku
– litr sosu pomidorowego
– 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej


WYKONANIE:


– wszystkie strączki prócz soczewic namoczyć na kilka godzin (na noc) w zimnej wodzie
– warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach
– po namoczeniu odlać wodę i przemyć strączki zimną, zalać świeżą porcją zimnej wody i gotować do momentu aż zaczną mięknąć, dodać warzywa i soczewice
– po ok. 10 minutach dodać wszystkie przyprawy oraz sos pomidorowy
– gotować do miękkości wszystkich składników, doprawić solą i pieprzem
– ciepłe strączki najlepsze z chrupiącą pełnoziarnistą bagietką

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *