SKŁADNIKI:
– po pół szklanki: ciecierzycy, fasoli Jaś, fasolki cannellini, soczewicy czerwonej i zielonej, fasolki kidney i mung
– po łyżeczce przypraw: zatar, harrisa i ras el hanout
– sól i pieprz do smaku
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 czerwona cebula
– pół średniego selera
– 3 gałązki lubczyku
– 2 łyżki majeranku
– litr sosu pomidorowego
– 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
WYKONANIE:
– wszystkie strączki prócz soczewic namoczyć na kilka godzin (na noc) w zimnej wodzie
– warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach
– po namoczeniu odlać wodę i przemyć strączki zimną, zalać świeżą porcją zimnej wody i gotować do momentu aż zaczną mięknąć, dodać warzywa i soczewice
– po ok. 10 minutach dodać wszystkie przyprawy oraz sos pomidorowy
– gotować do miękkości wszystkich składników, doprawić solą i pieprzem
– ciepłe strączki najlepsze z chrupiącą pełnoziarnistą bagietką
A przyprawy dodają im niecodziennego charakteru
to coś dla mnie – strączki górą! moje smaki, cudowne aromaty – uwielbiam!
niebawem się pojawi
Czekam na przepis na chrupiącą pełnoziarnistą bagietkę