JAGLANO – KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO
weganon 15 marca 2015

Ten „sernik” jest podziękowaniem dla wszystkich, którzy spowodowali, że prowadzenie bloga i strony na FB (już ponad 1000 polubień) jest czystą przyjemnością.
Spód sernika to figi, daktyle, konfitura brzoskwiniowa i płatki owsiane. Masa „serowa” to kasza jaglana, kokos i czekolada. Oczywiście całości smaku dopełniają świeże owoce. Na blogu jest już sernik jaglany ale tamten był pieczony. Ten jest na zimno. Ciasto ma proporcję na dużą tortownicę.
Pozostaje mi życzyć smacznego i DZIĘKUJĘ :-)

SKŁADNIKI:


Na spód:
– 5 suszonych fig
– 10 suszonych daktyli
– 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej lub innej
– 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych


Na masę serową:
– szklanka kaszy jaglanej (200 g)
– krem (biała stała masa z 2 puszek mleka kokosowego)
– szklanka wiórków kokosowych
– 3 czekolady wegańskie
– 2 łyżki kakao
– 4 łyżki cukru melasowego np. muscovado
– pół szklanki rodzynek


– świeże owoce


WYKONANIE:


spód:
– daktyle i figi namoczyć na godzinę w ciepłej wodzie, odlać wodę, dodać konfiturę i dokładnie zmiksować blenderem, dodać płatki i dokładnie wymieszać
– spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać i wstawić do zamrażarki na godzinę


Masa:
– kaszę ugotować w wodzie do miękkości i rozklejenia, odstawić do wystygnięcia
– zimną kaszę i krem kokosowy dokładnie zmiksować blenderem
– dodać kakao i cukier i dokładnie wymieszać
– czekoladę stopić w kąpieli wodnej i dodać do masy, wymieszać dokładnie
– dodać wiórki i rodzynki i wymieszać, przełożyć masę na spód, wyrównać i ułożyć owoce
– ciasto wstawić do zamrażalnika na kilka godzin
– wyjąć na 15 minut przed krojeniem

 

6 Komentarze

  1. jak widzę te owoce to myślę o lecie, to ciasto musi smakować bosko! pewnie rozpływa się w ustach i jak tu się nie zachwycać? :)

  2. To mój pierwszy ale zbliża się pora raju dla wegan czyli wiosna i lato pełne owoców więc propozycji będzie sporo więcej

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *