CZEKOLADOWY TOFURNIK NA ZIMNO
weganon 5 czerwca 2016

DSC_0031

Do tej pory tofurniki były reprezentowane w wersji pieczonej. Pora roku wymusiła jednak wersje na zimno. Różnica w masie jest taka, że nie dodaje się mąki ziemniaczanej a dodaje się agar. Ta roślinna „żelatyna” idealnie nadaje się do takich deserów.

Do masy z tofu konieczny jest dodatek soku z cytryny dla przełamania mdłego smaku. Gdy dodamy do niej rozpuszczonej czekolady to mamy pewność, że nie wyczujemy jego smaku. To cenna informacja dla tych, co nie przepadają za smakiem sojowego serka.

Gdy mamy sezon na truskawki koniecznie je dodajcie do ciasta. Później przyjdzie czas na maliny, jagody czy porzeczki. Struktura jest niemal identyczna jak klasycznych serników a smak jak dla mnie o wiele lepszy :)

DSC_0011

SKŁADNIKI:

Na spód:
– szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych

– szklanka wiórków kokosowych
– 1 średni dojrzały banan
– płaska łyżka kakao
– 2 łyżki dowolnego syropu

Na masę:
– 2 kostki naturalnego tofu po 180 g

– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 puszka 400 g mleka kokosowego (powyżej 80% kokosa i 17% tłuszczu), wstawiona na kilka godzin do lodówki
– sok z 2 cytryn
– 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2 łyżeczki agaru
– truskawki

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i wiórki zmielić np. malakserem na drobne okruszki. Dodać kakao, banana i