CZEKOLADOWY TOFURNIK NA ZIMNO
weganon 5 czerwca 2016

DSC_0031

Do tej pory tofurniki były reprezentowane w wersji pieczonej. Pora roku wymusiła jednak wersje na zimno. Różnica w masie jest taka, że nie dodaje się mąki ziemniaczanej a dodaje się agar. Ta roślinna „żelatyna” idealnie nadaje się do takich deserów.

Do masy z tofu konieczny jest dodatek soku z cytryny dla przełamania mdłego smaku. Gdy dodamy do niej rozpuszczonej czekolady to mamy pewność, że nie wyczujemy jego smaku. To cenna informacja dla tych, co nie przepadają za smakiem sojowego serka.

Gdy mamy sezon na truskawki koniecznie je dodajcie do ciasta. Później przyjdzie czas na maliny, jagody czy porzeczki. Struktura jest niemal identyczna jak klasycznych serników a smak jak dla mnie o wiele lepszy :)

DSC_0011

SKŁADNIKI:

Na spód:
– szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych

– szklanka wiórków kokosowych
– 1 średni dojrzały banan
– płaska łyżka kakao
– 2 łyżki dowolnego syropu

Na masę:
– 2 kostki naturalnego tofu po 180 g

– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 puszka 400 g mleka kokosowego (powyżej 80% kokosa i 17% tłuszczu), wstawiona na kilka godzin do lodówki
– sok z 2 cytryn
– 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2 łyżeczki agaru
– truskawki

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i wiórki zmielić np. malakserem na drobne okruszki. Dodać kakao, banana i syrop i dokładnie wymieszać

– masa powinna być gliniasta i nie kleić się do rąk
– dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch. Truskawki przeciąć na pół i przykleić do ścianek tortownicy

Masa:
– tofu dokładnie zmiksować z sokiem z cytryny

– do garnka włożyć białą stałą część z puszki. Podgrzać do wrzenia. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę oraz cukier. Mieszać do rozpuszczenia składników
– dodać agar i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ponownie włączyć grzanie i zagotować (ciągle mieszać by masa się nie przypaliła). Gotowanie utrzymać 1-2 minuty
– czekoladową masę wlać do masy z tofu i ponownie dokładnie zmiksować na gładko
– masę wylać na spód. Ułożyć na wierzchu truskawki
– formę wstawić na kilka godzin do lodówki do czasu ścięcia się masy

DSC_0002

DSC_0035

DSC_0039

DSC_0017

15 Komentarze

  1. Pamiętajcie dodać sól do masy „serowej”. W serze białym jest sól, więc warto i tutaj jej dodać, w moim przypadku przynajmniej pół łyżeczki na blaszkę.

  2. Czego można by użyć zamiast orzechów ziemnych? Mam wszystkie pozostałe składniki, a orzechów ziemnych nie dostanę od ręki w mojej mieścinie…:(

  3. postanowione – robię przyjaciółce na urodziny! nie mam agaru i raczej nie zdążę kupić, galaretka bez żelatyny się nada?marta

  4. Mi też czasem się zdarza zważenie, ale nie ma to znaczenia bo masa i tak jest gładka. Zależy to od rodzaju czekolady

  5. Przeżyłam chwile grozy, bo zwarzyło się mleko z czekoladą i agarem, na szczęście całość ładnie się zmiksowała i pewnie będzie kosmicznie pyszne. Z malinami, dopiero jutro niestety. :p

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *