Ciastka NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 23 – NIEDŹWIEDZIE ŁAPY

Ostatnie w tym roku ciasteczka cieszyńskie, to niedźwiedzie łapy. Kolejne, które na Śląsk Cieszyński, przybyły z Czech, gdzie również nazywane są pracnami. Ich historia powstania sięga XVI wieku i nierozerwalnie jest związana z cesarskim dworem habsburskich cukierników. Pierwotnie pieczono je w dużych blachach, a z czasem zaczęto wylepiać rzeźbione w różne kształty foremki. Były to kwiaty, rożki, muszelki, zwierzątka (rybki, żabki). To właśnie wyróżnia niedźwiedzie łapy od innych wypieków, że ciastem wylepia się foremki, a nie są wykrawane. Ich obecność w domu podczas Świąt Bożego Narodzenia, miała zapewnić domownikom szczęście i chronić przed złymi duchami. Ciasto na ten wypiek ma podobny skład jak na pierniki. Tłuszcz, mąka, kakao, przyprawy korzenne. Dodatkowo dodaje się mielone orzechy włoskie lub laskowe, a czasem płatki migdałowe. Po upieczeniu obtacza się je najczęściej cukrem pudrem lub polewa roztopioną czekoladą.

SKŁADNIKI:

– 100 g orzechów włoskich łuskanych
– 100 g łuskanych orzechów laskowych
– 150 g wegańskiej margaryny
– 100 g cukru pudru
– 3 łyżki roślinnej śmietanki (użyłem 18% Plantona)
– 2 łyżki kakao
– 400 g mąki pszennej uniwersalnej
– 1 łyżka przyprawy piernikowej

WYKONANIE:

Margarynę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać śmietankę i ponownie zmiksować. Orzechy zmielić np. malakserem
– dodać mąkę wymieszaną z kakao, mielonymi orzechami i przyprawą piernikową. Dokładnie zmiksować składniki. Zagnieść delikatne ciasto. Nie powinno się kleić do dłoni. Jeśli jest suche, dodać trochę zimnej wody. Jeśli za mokre, trochę mąki
– metalowe foremki wylepiać ciastem, a następnie wstawić na godzinę do lodówki
– układać na blasze
– piec w 170°C, około 20 minut. Grzanie góra/dół. Środkowa półka
– odstawić na do całkowitego wystudzenia i dopiero wyjąć z foremek
– obtoczyć w cukrze pudrze lub oblać roztopioną czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *