Już od kilku lat, nie ma roku, by nie pojawił się nowy przepis na ciasteczka cieszyńskie. Tym razem nie będzie inaczej. To 18 przepis na świąteczne ciasteczka ze Śląska Cieszyńskiego, w których się zakochałem. Ich historię opisałem w pierwszym wpisie, więc nie będę się powtarzał. W tym roku powiększyłem swoją kolekcję o kolejne foremki. Wspaniały sklep w Czeskim Cieszynie, zawsze mnie przyprawia o obłęd. Nie dziwne, bo Czechy mają swoje świąteczne cukrovi, które również zachwycają kształtami i smakami. Wiele z nich jest wegańskie, co bardzo mnie cieszy, bo nie wymaga to ode mnie dużej ingerencji w składniki. Gwiazdki orzechowe, to jedne z najczęściej wypiekanych ciastek. Mielone orzechy włoskie, laskowe, czasem migdały. Gdy są sklejany dżemem, nazywają się lineckie. Dodatek dżemów lub konfitur sprawia, że ciasta stają się przyjemnie miękkie. Można je również polukrować. Obiecuję, że pojawią się przed świętami kolejne przepisy na cieszyńskie ciacha.
SKŁADNIKI:
– 100 g orzechów włoskich łuskanych
– 100 g orzechów laskowych łuskanych
– 150 g wegańskiej margaryny
– 2 łyżki roślinnej śmietany (użyłem 18% Plantona)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 120 g cukru pudru
– 350 g mąki pszennej uniwersalnej
WYKONANIE:
– orzechy drobno zmielić np. malakserem
– mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
– miękką margarynę zmiksować z cukrem pudrem i śmietanką
– wszystkie składniki zagnieść w jednolite i nie klejące się do dłoni ciasto. Gdyby było za suche, dodać trochę zimnej wody. Jeśli mokre, więcej mąki. Wilgotność zależy od rozdrobnienia orzechów
– masę wałkować na papierze do pieczenia, który podsypywać mąkę, na grubość kilku mm
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w 170°C. Środkowa półka. Grzanie góra/dół, do lekkiego zrumienienia