
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wszelkich sosów. W zależności od regionu, a nawet od domu, mamy ich kilka. Ćwikła, sos chrzanowy, tarty chrzan ze śmietanką, majonezowe, czosnkowe, koperkowe itd. Podawane są do pasztetów, wędlin, jajek, mięs. Uzupełniają smakiem potrawy. W kuchni roślinnej też są owe sosy. Używane są tylko roślinne alternatywy majonezu czy śmietanki. Robione domowo lub kupne. Ilość wegańskich majonezów na sklepowych półkach, przyprawia o zawrót głowy i dobrze. Każdy ma wybór. Ostatnio pojawił się wegański Winiar, więc można wojować i zajmować stanowiska – Kielecki czy Winiary 😉 Jeśli chodzi o śmietanki roślinne, też jest ich kilka na rynku. Ja pozostaję jednak wierny mojej ulubionej od PLANTONA. Jest gęsta, z dobrym składem i idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia i sosów. W tym roku postanowiłem śmietankowy sos chrzanowy trochę podkręcić. Dodać mu więcej białkowego składnika. Dlatego dodałem zmielonej białej fasoli. Sos wyszedł gęsty, ciekawy w smaku. Z dodatkiem ziół i kiszonego ogórka, będzie idealny na świątecznym stole do pasztetu z fasoli, wegańskich jaj na twardo i wędlin od BEZMIĘSNEGO 😊

SKŁADNIKI:
 – 200 g białej fasoli + 1 litr wody + 1 łyżka sody (lub 2 puszki gotowej fasoli)
 – 3 łyżki lub więcej chrzanu tartego (ilość zależy od mocy)
 – 1 opakowanie roślinnej śmietanki 15% (200 g) PLANTONA
 – 2 średnie ogórki kiszone
 – 3 łyżki drobno posiekanego koperku
 – 1 mały pęczek szczypiorku
 – sól i pieprz do smaku
 WYKONANIE:
 – do wody wsypać sodę, wymieszać do rozpuszczenia i włożyć fasole. Moczyć 10-12 godzin. Odlać wodę, przepłukać fasole. Włożyć do garnka, wlać świeżą, zimną wodę. Gotować do miękkości około godzinne. Dokładnie odcedzić i jeszcze ciepłą dokładnie zmiksować blenderem, malakserem lub zmielić w maszynce na gładko
 – do fasoli dodać śmietankę, chrzan, koperek, pokrojone w drobną kostkę ogórki i szczypiorek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
 – przechowywać w lodówce do 4-5 dni



 
                                        
 
				
				 
				
				 
				
				