FASOLOWO-ŚMIETANKOWY SOS CHRZANOWY
weganon 5 kwietnia 2023

DSC_0020

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wszelkich sosów. W zależności od regionu, a nawet od domu, mamy ich kilka. Ćwikła, sos chrzanowy, tarty chrzan ze śmietanką, majonezowe, czosnkowe, koperkowe itd. Podawane są do pasztetów, wędlin, jajek, mięs. Uzupełniają smakiem potrawy. W kuchni roślinnej też są owe sosy. Używane są tylko roślinne alternatywy majonezu czy śmietanki. Robione domowo lub kupne. Ilość wegańskich majonezów na sklepowych półkach, przyprawia o zawrót głowy i dobrze. Każdy ma wybór. Ostatnio pojawił się wegański Winiar, więc można wojować i zajmować stanowiska – Kielecki czy Winiary 😉 Jeśli chodzi o śmietanki roślinne, też jest ich kilka na rynku. Ja pozostaję jednak wierny mojej ulubionej od PLANTONA. Jest gęsta, z dobrym składem i idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia i sosów. W tym roku postanowiłem śmietankowy sos chrzanowy trochę podkręcić. Dodać mu więcej białkowego składnika. Dlatego dodałem zmielonej białej fasoli. Sos wyszedł gęsty, ciekawy w smaku. Z dodatkiem ziół i kiszonego ogórka, będzie idealny na świątecznym stole do pasztetu z fasoli, wegańskich jaj na twardo i wędlin od BEZMIĘSNEGO 😊

DSC_0039

SKŁADNIKI:

– 200 g białej fasoli + 1 litr wody + 1 łyżka sody (lub 2 puszki gotowej fasoli)
– 3 łyżki lub więcej chrzanu tartego (ilość zależy od mocy)
– 1 opakowanie roślinnej śmietanki 15% (200 g) PLANTONA
– 2 średnie ogórki kiszone
– 3 łyżki drobno posiekanego koperku
– 1 mały pęczek szczypiorku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– do wody wsypać sodę, wymieszać do rozpuszczenia i włożyć fasole. Moczyć 10-12 godzin. Odlać wodę, przepłukać fasole. Włożyć do garnka, wlać świeżą, zimną wodę. Gotować do miękkości około godzinne. Dokładnie odcedzić i jeszcze ciepłą dokładnie zmiksować blenderem, malakserem lub zmielić w maszynce na gładko
– do fasoli dodać śmietankę, chrzan, koperek, pokrojone w drobną kostkę ogórki i szczypiorek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
– przechowywać w lodówce do 4-5 dni

DSC_0023

DSC_0035

DSC_0027

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *