
Barszcz czerwony można odmieniać przez wszelkie przypadki kulinarne. Podobnie jest z nim, jak z bigosem. Są składniki obowiązkowe i te, które dodaje się wg upodobania smakowego i sezonowo. Obowiązkowe są oczywiście buraki, marchew, seler, pietruszka. Reszta pozostaje dowolna. Ziemniaki lub biała fasola. Kapusta biała, a czasami jak u mnie, również czerwona. Przyprawy są bardzo ważne. Majeranek, koperek, natka pietruszki, lubczyk czy tymianek. Dodatkami sezonowymi są: botwinka na wiosnę, bób i młoda kapusta w lecie, biała kapusta, fasola, pomidory na jesieni, zimą dodaje się koncentrat pomidorowy i sporo warzyw korzeniowych oraz czosnek. Barszcz ma być gęsty i sycący. Przepełniony aromatem warzyw i przypraw. Lekko słodkawy od buraków i pomidorów. Niektórzy by pogłębić kolor i smak, dodają do barszczu już po ugotowaniu, trochę zakwasu buraczanego. I rzeczywiście zupa nabiera charakteru. Ważne jest, by w kolejnych dniach nie zagotowywać barszczu, tylko podgrzewać. Zakwas nie lubi wysokich temperatur. Zmienia smak i kolor. Mamy powrót chłodnych dni, więc taki barszcz jest idealny na obiadową propozycję.

SKŁADNIKI:
 – 200 g fasoli tycznej
 – 1 średnia cebula
 – ½ główki selera (ok. 200 g)
 – 1 duża marchewka (ok. 200 g)
 – 1 duża pietruszka (ok. 200 g)
 – 300 g czerwonej kapusty
 – ½ kg buraków
 – 5 średnich ziemniaków
 – ½ szklanki zakwasu z buraków
 – 2,5 l bulionu warzywnego lub wody
 – 5 ziaren ziela angielskiego
 – 2 liście laurowe
 – 3 ząbki czosnku
 – 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
 – sól i pieprz do smaku
 WYKONANIE:
 – 1 litr wody wymieszać z 1 łyżką sody. Dodać fasolę. Moczyć 10-12 godzin. Odlać wodę i dokładnie przepłukać fasolę
 – marchew, cebulę, buraki, selera, pietruszkę i ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Czosnek pokroić w plasterki
 – do garnka dodać fasolę, marchew, selera, buraki, czosnek, pietruszkę, cebule, kapustę, ziele angielskie, liście laurowe i sporą szczyptę soli
 – dodać bulion lub wodę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny, czyli aż fasola i buraki będą miękkie
 – dodać ziemniaki i gotować przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie
 – zupę można zabielić roślinną śmietanką. Doprawić do smaku solą i pieprzem



				
				
				
				
				
				
				
				
swietny przepis, bede robila, rowniez zupe selerowa z chrzanen. Uwielbiam zupy a te to perelki prawdziwe. Dzieki Ci za to co robisz,
Tak. Już po ugotowaniu barszczu
Zakwas rozumiem wlać na końcu?