SKŁADNIKI:
Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 torebka suszonych drożdży 7 g
– pół szklanki oliwy
– 2 łyżeczki płaskie soli
– ciepła woda
Na pastę:
– 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie (ok 300 g)
– 3 szklanki drobno porwanych liści jarmużu
WYKONANIE:
Ciasto:
– w misce wymieszać mąkę, sól, drożdże i dodać oliwę
– następnie powoli dolewać ciepłą wodę (u mnie wyszło około pół szklanki)
– ciasto wyrabiamy kilka minut
– wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na półtorej godziny
– ponownie wyrabiamy ciasto
Pasta:
– odsączamy pomidory z zalewy (jeśli jest to olej, to nie wylewamy go. Przelejmy do słoika i używajmy do smażenia. Jest bardzo aromatyczny)
– pomidory dokładnie miksujemy z jarmużem
– jak dla mnie nie ma potrzeby dodawania innych składników. Pasta jest bardzo aromatyczna
– ciasto dzielimy na połowę
– rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm
– przykładamy talerz i odkrawamy nożem boki (otrzymamy idealny okrąg)
– pierwszy okrąg układamy na papierze do pieczenia
– na wierzchu rozsmarowujemy pastę pozostawiając mały margines wolnego ciasta
– następnie układamy drugi krążek
– możliwe, że ciasto trochę się zbiegnie, dlatego delikatnie możemy je rozwałkować
– na środku krążków kładziemy szklankę i za pomocą ostrego noża nacinamy od środka ku brzegom
– ilość powstałych pasków musi być parzysta
– teraz przystępujemy do skręcania
– bierzemy w palce koniec paska i wykręcamy dwukrotnie (można przytrzymać palcami drugiej ręki węższy koniec by się nie urwał podczas kręcenia)
– z sąsiednim paskiem postępujemy tak samo, tylko kręcimy w drugą stronę
– łączymy końcówki obu boków tak by się delikatnie skleiły
– papier przenosimy na blachę i pieczemy 25 minut w 200 stopniach
– smacznego
Przelicznik jest taki że 7 g suchych odpowiada 25 g świeżych
można dać świeże drożdże? ile to wtedy byłoby gram?
Dzisiaj zrobilam, ale z mieszanek 4 mak – pycha!!!! Dziekuje
Dokładnie. Jak paszteciki
Zrobiłam. Super jest smakuje trochę jak paszteciki z kapusta i grzybami bardzo fajne!
cudo, bardzo chętnie wypróbuję *_____*
Trzeba być mistrzem, żeby zlepić coś takiego, naprawdę podziwiam! A na dźwięk słów "jarmuż" i "suszone pomidory" wręcz się rozpływam zdecydowanie moje smaki!