ZAPIEKANKA PASTERSKA Z GRZYBAMI I SOCZEWICĄ
weganon 16 listopada 2015
Prawdziwym szczęściem jest fakt, kiedy mama wraz z siostrzenicą nazbiera dla ciebie ogromny kosz, jesiennych opieńków :) Nie mam problemu z ich przetworzeniem. Część zamrażam na później. Część gotuje od razu. Bez grzybów nie wyobrażam sobie kuchni. Lubie je zbierać, czyścić, gotować i oczywiście jeść. Każdego roku staram się mieć ich zapas.
Z otrzymanego ogromu leśnych skarbów postanowiłem coś przygotować. W przypadku grzybów lubię prostotę. Faworytem jest gęsty sos, który ląduje na górze puree ziemniaczanego. Mogę się zatracić i zjeść ponad program :)
Postanowiłem połączyć te składniki w innej konfiguracji.
Gęsty sos grzybowy połączyłem z zieloną soczewicą i przecierem pomidorowym. Dodałem przyprawy. Wyłożyłem całość do naczynia do zapiekania (w tym przypadku żeliwny garnek). Wierzch stanowi ziemniaczane puree z wieloma dodatkami. Czasami dziwię się kiedy słyszę, że puree, to tylko ziemniaki, masło i mleko. Moja wersja wegańska, to mleko roślinne, dużo natki i kminku, a także gałka muszkatołowa. Puree musi mieć smak, a nie być zwykłą breją.
Kiedy tak przygotowanymi ziemniakami, pokryć mieszankę z grzybów i soczewicy i zapiec, to otrzymamy coś genialnego. Jednogarnkowe danie na jesienny obiad lub kolację.
Pamiętajcie o przyprawach. Są nieodzowne w tym daniu :)

 

SKŁADNIKI:

Na sos:
– kilogram dowolnych grzybów
– szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
– 1 spora cebula
– 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
– 4 jagody jałowca
– 2 liście laurowe
– szklanka gęstego przecieru pomidorowego
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżka suszonego oregano
– 2 starte ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku

Na puree:
– 1 kg ziemniaków
– szklanka mleka roślinnego
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– łyżeczka nasion kminku
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki


WYKONANIE:

Sos:
– grzyby wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą i zalać niewielką ilością wody
– dodać jałowiec, liście laurowe, mielony kmin, oregano i czosnek
– całość gotować do miękkości składników (w trakcie można dolać trochę wody)
– dodać przecier pomidorowy i gotować do odparowania płynu (często mieszać)
– soczewicę ugotować do miękkości w wodzie
– odcedzić i wymieszać z grzybami
– doprawić solą i pieprzem
– wyłożyć na dno naczynia do zapiekania

Puree:
– ziemniaki obrać i ugotować do miękkości
– utłuc i dodać pozostałe składniki
– puree rozprowadzić na sosie lub tak, jak w moim przypadku, przenieść do woreczka (np. do mrożonek), odciąć koniec i wycisnąć fikuśne wzorki
– całość piec 40 minut w 200 stopniach

 

 

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *