Rozpoczynam akcję „Wegańskie Boże Narodzenie”. Będzie sporo przepisów. Na słodko, wytrawnie, tradycyjnie, trochę nowocześnie.
Wigilia i Święta, to jeden z najbardziej radosnych okresów w roku. Bardzo rodzinnie, smacznie i pachnąco. Każdemu z nas kojarzą się inaczej. Każdy ma ulubione potrawy.
Nigdy nie jadłem karpia. Nie smakował mi. Śledzie od czasu do czasu. Inne potrawy wcinałem bez opamiętania.
Wegańskie Święta różnią się tylko niektórymi dodatkami. O każdym z nich opowiem, przy okazji kolejnych postów.
Zaczynam od czegoś, co jest obowiązkowe by upiec pierniki, czy piernika. Przyprawa korzenna
Nie rozumiem tych, którzy kupują gotowce w torebkach. Zazwyczaj ilość przypraw sięga w nich góra 5%. Reszta to mąka i kakao. Jeżeli nie chcę się Wam mielić lub ucierać przypraw, to chociaż kupcie poszczególne składniki w formie rozdrobnionej i wymieszajcie. Gwarantuje, że nigdy już nie kupicie tandetnych podrób.
Poniżej pokażę, że przygotowanie własnej przyprawy, to frajda i satysfakcja.
W mojej przyprawie nie ma anyżu bo jestem na niego uczulony.
Proporcje dobrałem tak, by najbardziej był wyczuwalny cynamon. Każdy z Was pewnie dobierze swoje ilości.
Co roku oprócz mieszanki, przygotowuję syrop korzenny. W okresie zimowym idealny do herbat, grzanego piwa czy ciast. W lato, jako polewa do lodów. By smak był jeszcze bardziej esencjonalny, przygotowuję go na soku pomarańczowym.
Koniec wymówek. Czas do roboty. Zróbcie dla siebie i bliskich jako prezent, małe słoiczki przyprawy i buteleczki syropu
KILKA PORAD:
– jeżeli macie termomix, to wszystko zmielicie w chwilę na największych obrotach
– nie polecam mielić twardych składników w malakserze. Szczególnie goździków, które po pierwsze porysują pojemnik, a po drugie zawarty w nich olejek, zaklei noże. Usunięcie graniczy z cudem
– jeżeli używacie moździerza, to polecam solidne granitowe
PRZYPRAWA PIERNIKOWA
SKŁADNIKI:
– 5 sztuk kory cynamonowej (około 60 g) lub około 8 płaskich łyżek gotowego mielonego
– 3 łyżeczki całych goździków
– pół gałki muszkatołowej
– 3 łyżeczki ziarenek kardamonu (wyłuskanych) lub 1,5 łyżeczki mielonego
– 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
– 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżeczka ziaren pieprzu
WYKONANIE:
– cynamon – jeśli jest w laskach, to proponuje zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub utłuc dokładnie w moździerzu
– goździki, kardamon, ziele i pieprz utłuc i dokładnie sproszkować w moździerzu
– gałkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
– wszystkie składniki wymieszać i przesiać przez sitko o drobnych oczkach, by pozbyć się ewentualnie większych kawałków
– przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w ciemnym miejscu
SYROP KORZENNY:
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki soku pomarańczowego
– szklanka ciemnego cukru (ja użyłem muscovado)
– 4 laski cynamonu
– 8 goździków
– 5 cienkich plasterków świeżego imbiru
– 5 strączków kardamonu
WYKONANIE:
– wszystkie składniki przenieść do garnka
– powoli doprowadzić do wrzenia
– gotować pół godziny na małym ogniu bez przykrycia
– przykryć garnek i odstawić na 24 godziny
– przecedzić, zagotować i wlać do buteleczki lub słoika. Szczelnie zamknąć
– przechowywać w lodówce
Można użyć dowolnego syropu. Cynamon cejloński jest miękki i się łatwo produkuje. Casja musi być starty. Ja przesiewam, bo zawsze mogą być grudki
Dot. Syropu-
Czy zamiast cukru moge uzyc syropu z daktyli?
Dot. Przyprawy-
Wszystko wrzucam do thermomixa, na 10 i tyle? Nie zoleja sie przyprawy niektore? Powinnam tez przesiac przez sitko?
mój stał prawie 3 miesiące tzn został po tym czasie wypity
już wszystko wiem doczytałam na spokojnie do końca i wszystko jest jasne.. juz sie gotuje cudny zapach
ile może stać taki syrop w lodowce ?
przepis już jest od roku a w tym będę nowe i kolorowe
Robilam tak w zeszlym roku:) ale moze juz pozapominali:)
Czy przepisy na weganskie pierniczki,posypki,lukry itp. beda?
syrop jest idealny do napojów, ciast, piwa itd. Polecam
będzie idealny
Syrop można zapasteryzować i będzie stał kilka miesięcy lub dodać więcej cukru i będzie trwały sam w sobie. Ja na prezenty robię zawsze pierniki z kolorowymi lukrami i posypkami (oczywiście wegańskimi). Zawijam w folię taką do kwiatów. Do tego wkładam gałązkę świerku, kilka orzechów włoskich i laskowych. Zawiązuję wstążkami świątecznymi i gotowe
serdecznie zapraszam
Podkradam przepisy i dziękuję serdecznie bo w tym roku święta naprawdę będą pachniały korzennie Pozdrawiam i oczywiście będę odwiedzać
Dzieki zq kolejny swietny przepis! Przyprawde zrobie jeszcze dzis:)
Chcialabym w tym roku zrobic sama jakies drobne prezenty dla znajomych i przyjaciol. Myslalam o tym syropie?! Czy to moze dluzej stac?
A moze masz jakis ciekawy pomysl z Twoich przepisow?
A czy syrop będie się nadawał do grzanego wina?
Przyprawę do piernika robię sama od lat, moja jest pierna (czyli pieprzna – jak na piernik przystało) i z dodatkiem anyżu, który uwielbiam Ale o syropie korzennym pierwsze słyszę. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!
Ja dodaje do herbaty, grzanego piwa, polewam lody, do ciast zamiast syropu z agawy czy klonowego
I do czego ten syrop się nada? Bo wygląda super!
Sam wyciskałem ze świeżych pomarańczy, ale można użyć kupnego dobrej jakości
Jakiego soku pomarańczowego użyłeś?
Około płaskiej łyżeczki
Ile proszku będzie z połowy gałki muszkatołowej? Mam mieloną.
Dokładnie. Kiedyś zrobiłem test z piernikami. Część zrobiłem z kupną a część ze swoją przyprawą. Dzieciaki wyczuły na kilometr tą sklepową podróbę
Od kiedy w tamtym roku po raz pierwszy zrobiłam domową przyprawę korzenną już nigdy nie kupię jej w sklepie 😉
nie ma to jak domowa przyprawa piernikowa, a jeszcze bardziej kusi mnie Twój pomysł na syrop