Kilka istotnych wskazówek przed przygotowaniem:
– najlepsze są buraki podłużne
– trzeba je porządnie wyszorować i umyć pod bieżącą zimną wodą
– obrać i pokroić w cienkie plasterki
– słoik, w którym będą leżakować, należy wyparzyć (uchroni nas to od pleśni)
– czas tworzenia zakwasu, to od 5 do 10 dni. Ja zawsze zlewam po tygodniu
– jeżeli stosujemy chleb razowy dla przyspieszenia, to niech to będzie prawdziwy razowiec, a nie z dodatkami (spowoduje to pleśnienie) lub można dodać trochę soku z kiszonych ogórków
– pojawi się na wierzchu piana. I dobrze. Świadczy, to o procesie fermentacji. Piana też znika
– jeśli pojawi się pleśń, to zakwas wyrzucamy
– naczynie przykrywamy kilka razy złożoną gazą
– zakwas przechowujemy w naczyniu w lodówce do 2 tygodni (możemy sobie go popijać dla zdrowotności)
– z kiszonych buraków przygotujcie sałatkę
SKŁADNIKI:
– 1 kg buraków
– 5 ząbków czosnku
– 2 litry wody
– 2 łyżki niejodowanej soli
– 3 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– łyżeczka ziaren kopru
– 5 ziaren pieprzu
– 1 kromka prawdziwego razowca lub pół szklanki soku z kiszonych ogórków
WYKONANIE:
– wodę zagotować, rozpuścić sól i wystudzić
– buraki obrać ze skórki, pokroić w plasterki
– ząbki czosnku przekroić na pół
– w słoju układać naprzemiennie buraki i resztę składników
– zalać wodą (buraki muszą być przykryte wodą)
– ułożyć chleb lub dodać soku z ogórków
– szyjkę słoja przykryć gazą i zawiązać sznurkiem lub gumką
– słój odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni
– zakwas przecedzić i zlać do butelek
– wstawić do lodówki
Gliniany garnek najlepszy
Zrobiłam, u mnie robił się 7 dni, wyszedł pyszny.Ja robiłam w glinianym garnku,w którym robię ogórki małosolne.
Buraki na pewno nie wystawały, pilnuję tego…A w poszukiwaniu właściwej metody znalazłam bardzo fajny eksperyment: https://wilkuchnia.pl/2018/12/zakwas-z-burakow-dla-poczatkujacych-skad-ta-plesn-eksperyment.html
To bardzo dziwne. Jeżeli buraki wystawały ponad płyn, to nic dziwnego. Przepis stary, jak świat i testowany przez wielu czytelników z powodzeniem
No własnie mam wątpliwości co do tego oddychania, do tej pory robiłam w zamkniętym słoju i wychodził super…po przeczytaniu tego przepisu nakryłam gazą i niestety spleśniał.
Zamykam gazą. Zakwas musi oddychać
Mam identyczny słój jak na zdjęciu , czy mam go pozostawić otwartym , czy mogę zamknąć ?
Sok z kiszonej kapusty też można dodać zamiast z ogórków
Tak ze 2-3 litry
Witam jezeli barszcz robie w 10 litrowym garnku ike potrzebuje zakwasu z gory dziekuje za odpiwiedz.
Mieści. Metalowe niewskazane. To jest kwas buraczany
Wlasnie chcialam sie za to zabrac ale zastanawiam sie czy to naprawde miesci sie do jednego sloja? Moze moglabym w garnku (takim w kolorze srebnym, nie wiem co to za rodzaj metalu) to zrobic?
Powinien udać sie tez bez tych składników tylko dluzej będzie to trwało
Niestety nie mam dostępu ani do razowca ani do soku z kiszonych ogórków:(czy można dodać coś innego?
Zawsze tak robię z warzywami. Pozbywam sie w ten sposób zanieczyszczeń bakteryjnych, które podczas obierania mogą pozostać na dłoni
Po co szorować buraki skoro będą obierane?
właśnie mam zamiar go zrobić jak tylko przyjadę do Polski domowy barszcz najlepszy pod słońcem <3
Wygląda pięknie. Na pewno spróbuję