SKŁADNIKI:
Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 torebka suchych drożdży 7 g
– płaska łyżeczka soli
– 2 łyżki oliwy
– ciepła woda
Na farsz:
– 0,5 kg pieczarek
– 1 spora cebula
– 1 czerwona papryka
– spora garść rukoli
– szklanka gęstego przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka suszonego oregano
– łyżeczka suszonego tymianku
WYKONANIE:
Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą, drożdżami i oliwą
– powoli dodawać ciepłą wodę w ilości by powstało miękkie elastyczne ciasto
– wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na minimum godzinę
Farsz:
– cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2-3 minuty. Następnie dolać pół szklanki wody i dalej dusić kilka minut
– pieczarki pokroić również małą kostkę i dodać do patelni. posypać odrobiną soli. Smażyć do chwili aż składniki będą miękkie i odparuje woda
– dodać posiekaną rukolę, przyprawy i sos. Doprawić solą i pieprzem i zagotować
– ciasto wyrobić ponownie przez chwilę. Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (średnica ok. 30 cm) a następnie wyłożyć farsz
– piec 20-25 minut w 210 stopniach
raczej nie, bo namięknie ciasto
Jak długo moze wytrzymać taka tarta w lodówce :)? Czy na 3 dni da rade?
zdecydowanie tak 🙂
Można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej? 🙂
Nie używałem nigdy tej mąki do wypieków drożdżowych, wiec trudno mi powiedzieć
Ślinka mi cieknie, ale niestety nie mogę jeść takich mąk i drożdży. Czy mogłabym zastąpić ją jakość mąką z ciecierzycy?
Rewelacja. Kolejny przepis, który zachwycił Rodzinkę. Polecam 🙂
P.S Dodałem jeszcze suszonych pomidorów na próbę i było ok 🙂
Syn nie lubi pieczarek a je juz trzeci kawałek ��pychotka
Zrobiłam, całkiem smaczne, dzięki:) U mnie tylko ciasto za bardzo wyrosło, miałam paczkę drożdży 9g i to widać za dużo, następnym razem dam pół.
WOW! Ale to musiało być pyszne! Kuchnie włoską uwielbiam, wiec to propozycja idealna dla mnie 🙂 Jesteś mistrzem!
"Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2-3 minuty. Następnie dolać pół szklanki i dalej dusić kilka minut" – dolać pół szklanki czego, przecieru pomidorowego, jak się domyślam? A co z resztą przecieru? W składnikach podana jest cała szklanka 🙂