To, że kuchnia polska stoi kluchami, wiadomo nie od dziś. Każdy region ma swoje pyzy, przecieraki, kluski śląskie zwane białymi, lubelskie gryczane, wielkopolskie szagówki i wiele, wiele innych. Leniwe, które nazywane są pierogami lub kluskami, są znane we wszystkich barach mlecznych. Podawane w szkolnych i przedszkolnych stołówkach. Bardzo popularne w czasach PRL-u. Łatwe w przygotowaniu i tanie, stąd pewnie taka ich popularność. Robione z twarogu, mąki pszennej z dodatkiem ziemniaczanej i jajek. W czasach kryzysu, część twarogu uzupełniano masą ziemniaczaną. Podawane na różne sposoby. Ze śmietana, cukrem, podsmażaną tarta bułką, cynamonem i rozpuszczonym masłem. Idealne na obiad i kolacje. Przybierają najczęściej kształt kopytek lub szagówek.
A teraz moja wersja. Zamiast twarogu – naturalne tofu, które zakwasiłem sokiem z cytryny. Do tego gotowane ziemniaki. Bez mąki pszennej, bo ziemniaczana wystarczy. Polane syropem buraczanym i posypane cynamonem. Klasyka w nowej, a smacznej formie
SKŁADNIKI:
– 2 kostki naturalnego tofu po 180 g/kostka
– 8 średnich ziemniaków
– sok z 1 dużej cytryny
– mąka ziemniaczana
WYKONANIE:
– ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, wystudzić. Zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę
– tofu rozdrobnić w dłoniach, dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować blenderem na gładko
– połączyć ziemniaki z tofu. Wymieszać. Wyrównać wierzch w misce. Podzielić na krzyż. Wyjąć ¼ masy, w to miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać wyjętą masę. Dokładnie wyrobić masę. Masa powinna być lekko wilgotna. Jeśli jest sucha i się rozpada, dodać trochę wody
– odrywać kawałki, rolować wałeczek grubości kciuka. Spłaszczać nożem i ciąć na kluski. Można tez toczyć niewielkie okrągłe kluski i lekko je spłaszczać
– gotować w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia
– podawać w dowolny sposób: z dowolnym syropem, cynamonem, smażoną bułeczką, cukrem i rozpuszczoną margaryną lub roślinną śmietanką
Zrobilam wczoraj z polowy skladnikow. Surowa masa niesmaczna, ale trudno, dodalam wiecej maki, bo ciasto bylo troche za kleiste, ugotowalam i byly pyszne!! A mowi to Slazaczka 😉 Poszly wszystkie 12 z sosem waniliowym i podsmazanymi sliwkami/powidlami sliwkowymi oraz cynamonem cejlonskim. Dzeki za przepis
Tak. Za dużo mąki.
Wyszły smaczne i ładne, ale takie gumowate. To znaczy, że za dużo mąki? Musiałam dosypać, bo ciasto bardzo się kleiło
Tak. Trzeba tylko mąki dodać
Dzięki za przepis a kopytka bazujące na wegańskim twarogu bez ziemniaków? Udałyby się? Próbowaliście może?
Cieszę się, że smakują
Robię je już chyba setny raz. Najlepsze! Dziękuję za ten przepis
Można kupić w sklepach eko i na działach z żywnością eko. Ja kupuje zawsze na wszelkich festiwalach smaku i regionalnych targach. Mój ulubiony to kujawski Fjut
Syrop buraczany? Gdzie takie cudo dostanę? Nie spotkałam się jakoś z nim.
Uwielbiam cynamon, sypię go wszędzie, gdzie się da, i leniwki na słodko też, więc taki syrop się przyda w kuchennej szafce
Pewnie będzie trzeba dodać więcej mąki ziemniaczanej, ale mysle, że bez problemu
Czy ma znaczenie rodzaj tofu, czy sprawdziło by się silken tofu?
Za wodniste ziemniaki
ciasto kiepsko mi wyszło bylo klejące nie wiem czego?
Bardzo ważne jest idealne zmiksowanie tofu na gładko i również typ ziemniaków. Powinny być mączyste. Masa powinna być idealnie wymieszana bez grudek
Niestety, nie wyszły znaczy, zjadło się, było ok, ale nie były takie gładkie zbite jak tu na zdjęciach. Masa była ok, ładnie się kroily a przy gotowaniu szybko się rozwarstwialy i były takie… Farfoclowate.
Ale dzięki za podsunięcie pomysły na twarożek z tofu. Cytryna robi tu robotę. Pozdrawiam i będę wracać po inspiracje
Jest nowa nazwa. Wegańskie leniwe
Ani kopytka ( ziemniaki i zwykła mąka, a nie ziemniaczana)
Ani leniwe ( ser i zwykła mąka)
Ani kluski śląskie ( ziemniaki i mąka ziemniaczana)
Zupełnie nowe połączenie składników – po trochu z każdego i wyszło coś nowego . Super
Teraz trzeba nazwę wymyślić
Kopytka robi się z białym serem lub tofu? Ciekawe 😉
To nie leniwe tylko kopytka!