BURACZANE KLUSKI ŚLĄSKIE Z AROMATYCZNYM PESTO
weganon 20 kwietnia 2018

DSC_0167

Klasyka kuchni polskiej a dokładnie śląskiej. W oryginale tylko ziemniaki i mąka ziemniaczana. Można je spotkać w całej Polsce. Podziwiam tych, którzy kupują je gotowe. Przecież to jednej z najprostszych przepisów na Świecie. Nie wymaga znajomości technik kulinarnych. Robi się w kilka chwil.

Oprócz klasycznych klusek, można też spotkać w różnych kolorach. Na blogu są żółte dyniowe, zielone z bobu. Czas na czerwone z buraczkami. Pięknie się prezentują z zielonymi sosami. Tu z pesto z jarmużu, kopru i oliwek z dodatkiem chlorelli. Aromatyczny sos pasuje do lekko słodkawych klusek.

Do masy ziemniaczanej można dodawać różne musy warzywne. Pieczone bataty, marchewkę czy pietruszkę. Dodawać strączki takie jak soczewica czy zielony groszek. Technika przygotowania jest taka sama, czyli banalnie prosta.

DSC_0177

SKŁADNIKI:

Kluski:
– 12 średnich ziemniaków

– 2 średnie upieczone buraki
– mąką ziemniaczana

Pesto:
– ½ szklanki oliwek

– 4 spore liście jarmużu
– 1 pęczek koperku
– 1 spory ząbek czosnku
– sok z cytryny i sól do smaku
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– 3 łyżki oliwy
– ½ szklanki wody

WYKONANIE:

Kluski:
– ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać buraki i dokładnie utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Włożyć do miski i wyrównać wierzch

– zrobić krzyż, wyjąć ¼ masy i w to miejsce dodać tyle samo mąki ziemniaczanej (polecam z lekką górką, gdyż buraki nie mają skrobi). Dodać wyjętą masę i wyrobić. Nie mieszać za długo. Ziemniaki nie lubią ugniatania
– z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrobić dziurkę
– gotować w osolonej wodzie, minutę od wypłynięcia

Pesto:
– wszystkie składniki zmiksować malakserem lub blenderem ręcznym. Doprawić do smaku

DSC_0161

DSC_0171

DSC_0165

12 Komentarze

  1. mój kolor nie jest jakiś wyjątkowy. Jak czytelnicy zaczęli wysyłać zdjęcia swoich klusek, to był dopiero obłęd. Wszystko zależy od buraków, ale również ziemniaków, a przede wszystkim dokładnego wymieszania i zmiksowania buraków. muszą być naprawdę gładkie.

  2. Ja z lepieniem nie miałam problemu, lecz kolor nie zachęca :(, a zrobiłam wszystko jak w przepisie. Nie wiem jak autorowi udało się osiągnąć takie cudowne kolory. Najważniejsze że smak niesamowity :)

  3. Dokładnie zmiksowanie buraków blenderem ręcznym i dokładne wymieszanie buraków z ziemniakami, które powinny być wymieszane zaraz po przeciśnięciu przez praskę. Moje to są takie sobie. Czytelnicy, którzy wstawiali na insta, to dopiero mieli cuda

  4. Zrobiłam i… naprawdę nie wiem, jak autorowi udało się uzyskać taki jednolity kolor klusek – moje buraki po utłuczeniu wciąż miały grudki. Smaczne, ale wizualnie coś nie gra. Nie da się pokombinować z samym sokiem z buraków?

  5. Przepis jest dokładny, bo zawsze dodaje się 1/4 ilości masy. To klasyka kuchni śląskiej. Jeśli nie da się lepić masy, to ziemniaki muszą być za mokre i puree z buraka również

  6. Do klusek wsypałam już tyle samo mąki ile mam ziemniaków z burakiem i nie da się niczego ulepić. Przepis nie jest dokładny!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *