Dziś kolejne ciasto z Worldwide Vegan Bake Sale. Szarlotka, ale w odmiennym stanie. Niepieczona. Nie na kruchym spodzie. Bez glutenu i cukru. Czyli szarlotka „Bez” Jedno ma na pewno. Smak
Czy można robić ciasta bez piekarnika? Chyba każdy wie, że tak. Wszelkie na zimno to idealny przykład. Jednak czy da się zrobić polskie klasyki pieczone? Przykład macie w tym przepisie. Szarlotka, która nie wymaga pieczenia. Nie wymaga ogromu pracy. Zwyczajnie prosta i smaczna.
Skoro jest niepieczona to jak trzyma kształt? Dzięki agarowi. Spód to mielone orzechy, migdały i wiórki. Zamiast kruszonki, również mielone orzechy i migdały. Obowiązkowo cynamon i kardamon. Dla mnie szarlotka bez przypraw to zwyczajne ciacho z jabłkiem. Jeśli wybierzecie odpowiedniej słodkości jabłka, to nie trzeba dosładzać.
SKŁADNIKI:
Forma o wymiarach 20 na 30 cm
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– ½ szklanki migdałów
– ½ szklanka orzechów włoskich
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego
Na warstwę jabłkową:
– 2 kg jabłek
– 4 łyżeczki agaru (1 łyżeczka z lekką górką/1 szklankę masy jabłkowej)
– woda
– sok i skórka z 1 cytryny
– ewentualnie coś do posłodzenia
– 1-2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Na kruszonkę:
– ½ szklanki migdałów
– ½ szklanka orzechów włoskich
WYKONANIE:
Spód:
– orzechy, wiórki i migały zmielić np. malakserem na drobne okruszki
– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– foremkę (dno i boki), wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić warstwą masy
Warstwa szarlotkowa:
– jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych
– połowę zmiksować blenderem z sokiem i skórką cytrynową. Połowę pokroić w małą kostkę
– zmierzyć objętość zmiksowanej masy. Powinny wyjść 4 szklanki. Jeśli nie to dodać tyle wody do musu, by było
– mus wymieszać w garnku z jabłkami pokrojonymi w kostkę, agarem i przyprawami. Sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić
– zawartość garnka mieszać i podgrzać do wrzenia. Gotować około 3 minuty
– masę wylać na spod, wyrównać wierzch i posypać zmielonymi orzechami i migdałami
– wstawić do lodówki aż masa będzie stała (2-3 godziny)
Na święta jak znalazł,
Ja zamiast jabłek dałam gruszki dla odmiany
Ciasta jeszcze nie próbowałam bo tężeje, ale smacznie wygląda i pachnie.
Świetny pomysł
Zamiast agaru dałam kaszę manną i wyszło pięknie i smacznie
Powinna dać radę
Witam
Czy pektyna może być?
Antonówki
Zdecydowanie tak
A może galaretka bez żelatyny z Delecty dałaby radę? Cytrynowa?
Jakiej odmiany jabłek użyłeś?
Nie
Da się zastąpić agar czymś roślinnym?
To życzę smacznego
Wczoraj wieczorem zobaczyłam przepis i od razu pobiegłam do sklepu po jabłka! 😀 Szarlotka już się chłodzi, ale nie byłabym sobą, gdybym nie skosztowała odrobinę.. to jest pyyycha! Wow!
O Boże, jadłabym !
Czegos takiego szukałam! 😀 dzięki!