Święta bez pierników? Nie ma opcji. Nie w moim domu. To konieczny element stołu, świąt a przede wszystkim prezenty dla najbliższych. Każdego roku, otrzymują paczkę, pachnących przyprawami korzennymi łakoci. Obowiązkowo z kolorowymi lukrami i różnymi posypkami.
Każdego roku prezentuję Wam nowy przepis. Zeszłoroczne dyniowe, okazały się hitem. W książce macie przepis na ziemniaczane. Były też zielone z chlorellą, bezglutenowe na bazie mąki z ciecierzycy. Czas na nową odsłonę.
Tydzień temu na pokaz kulinarny, przyniosłem nowe pierniki. Bezglutenowe na bazie mąki owsianej i kukurydzianej. Ponad 200 sztuk zniknęło migiem. Spoiwem suchych składników były powidła śliwkowe. Domowej roboty. Idealne do pierników. Oczywiście przyprawa domowej roboty. Bez zbędnych mąk czy cukru. Przepis znajdziecie na blogu. Podobnie jak wszelkie kolorowe lukry. Jeśli chodzi o posypki i koraliki są w 100% wegańskie. Nie ma w nich żelatyny czy szelaku. Można już takie kupić bez problemu.
SKŁADNIKI:
– 2 szklaki mąki owsianej
– 2 szklanki maki kukurydzianej
– 3 łyżki przyprawy piernikowej
– 2 łyżeczki sody
– ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 1 szklanka powideł śliwkowych
– 2 łyżki octu balsamicznego, jabłkowego lub winnego
– 1/3 szklanki oleju bezsmakowego
WYKONANIE:
– mąki wymieszać z przyprawą, sodą i cukrem
– powidła wymieszać z olejem i octem. Wlać do suchych składników i wyrobić ciasto
– nie powinno się kleić do rąk. Wszystko zależy od stopnia zmielenia mąki owsianej i gęstości powideł
– jeśli masa jest za sucha, to dodać trochę mleka roślinnego. Jeśli za mokra to mąki kukurydzianej
– odrywać kawałki ciasta i wałkować na posypanym mąką owsianą, papierem do pieczenia. Grubość kilka mm. Wykrawać pierniki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 8 minut w 175°C
Można tyle samo, ale płynu więcej
Ile mąki pszennej dać zamiast bezglutenowych ?
No jej! Jest Pan mistrzem! Wyszły Udały się i bardzo są smaczne. Z tymi bezglutenowymi ciastami mam zawsze problem, a te są pyszne nawet. A obawiałam się podczas pieczenia, bo pachniały z początku typowo bezglutenowo…
Dziękuję.
Cieszę się, że smakują
Robie już drugi raz. Są rewelacyjne
Bardzo się cieszę, że wyszły i smakują
Szukałam przepisu na dobre pierniki bezglutenowe. Jakimś cudem nawinąłeś się Ty. Chrześniak zachwycony(tylko on bezglutek jest! Zrobiłam wczoraj te pierniczki. Wyszedł cały słój, a dziś zostało tylko 5 sztuk. Nareszcie wyszły dobre! Dzięki Ci Wielki Człowieku!
ryżowy, rzepakowy lub słonecznikowy
A olej jaki bo to moje pierwsze kroki w wegańskiej kuchni
To zależy od wielkości foremek
Około ilu pierników wychodzi z podanych proporcji?
Chyba tak
Mąka jaglana
A czym zastąpić mąkę kukurydzianą?
A z ryżową będą ok?
Ojej, wyglądają naprawdę uroczo :-). Koniecznie wypróbuję Twój przepis
Mogą leżeć bardzo długo zamknięte w słoju. Moje wytrzymały do kolejnych świat
Na ile wcześniej można je zrobić – jak długo mogą potem leżeć?
proponuję jaglaną lub gryczaną
proszę i smacznego
Są pyszne!!!! Dziękujemy za przepis!
Jaką mąkę można użyć zamiast owsianej na którą jestem uczulona? Oczywiście na pszenną i żytnią też .