Majonez konieczny jest do sałatek, przeróżnych past i sosów. Tworzy smakową całość i spaja poszczególne składniki. Wersja bez żółtek jest możliwa do wykonania. Potrzebujemy tylko niesłodzonego mleka sojowego, oleju, octu, musztardy i czarnej soli która nada jajecznego smaku.
Ten majonez jest moim ulubionym bo najbardziej przypomina ten klasyczny. Można go wykonać również z innych składników. Kaszy jaglanej, ziemniaków, tofu czy pestek słonecznika.
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
– 1 szklanka neutralnego w smaku oleju (rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, ryżowy)
– 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
– 2 łyżeczki musztardy
– 1 płaska łyżeczka czarnej soli kala namak
WYKONANIE:
– w blenderze kielichowym umieścić wszystkie składniki prócz oleju. Miksować 1-2 minuty na najwyższych obrotach
– następnie nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką olej. Masa zaczyna gęstnieć
– majonez przełożyć do słoika i wstawić do lodówki by bardziej zgęstniał
– jeżeli chcemy od razu otrzymać gesty majonez, dolejmy jeszcze 2-3 łyżki oleju
– majonez można też wykonać używając blendera ręcznego
Te sklepowe są takie plastikowe w smaku. Mnie nie smakują również
Hmm, muszę spróbować zrobić taki majonez dla mojego taty, który jest weganinem. Kupował majonez wegański ze sklepu, ale mu nie smakował.
Mi nie wyszedł. Czytam te komentarze i się dziwię. Zmarnowałam tylko produkty
Mistrzostwo świata :). W pracy nikt sie nie zorientowal że to z mleka sojowego. Dodaję jeszcze 2 łyżki płatków drożdzowych. Pycha ….. mogę jeść bułeczkę z samym majonezem.
można robić inne.Tu pełen przegląd
http://weganon.pl/2015/11/weganskie-majonezy-2.html
Kurczę, muszę unikać soi – czy można to mleko zastąpić…???
Tak
Czy zamiast octu można dodać sok z cytryny?
jak najbardziej
a może zamiast części oleju dodać kawałek ugotowanego kalafiora?
wystarczy zwykła sól do smaku
Witam,
czy czarna sól jest konieczna? Czym można ją zastąpić?
spokojnie można go pominąć
witam wszystkich
ma pytanko – niestety cierpie na alergię na gorczycę – czym można zastąpić te 2 łyzki musztardy?
Jeszcze nigdy nie robiłam majonezu czy zamiast mleka sojowego można użyć inne mleko roślinne?
Ostatnio tez dodaje płatki
Najlepszy majonez świata ! Ja robię prawie tak samo, ale czasami dodaję trochę płatków drożdzowych, a jak chcę by majonez był ostrzejszy (bardziej a’la Kielecki czy Kętrzyński to zamiast octu jabłkowego dodaję zwykły ocet spirytusowy.
niestety nie
Czy olej mozna czyms innym zastapic?
mleko z Lidla zawiera więcej soi i dlatego wychodzi takie dobre
Wlasnie „ukrecilam” ten majonez, jest pyszny….! Dziekuje za przepis! Normalny majonez jak majonez, to az niewiarygodne, a wszystko dzieki czarnej soli. Aha i od razu dodam, ze uzylam mleka sojowego z lidla, konsystencja i wszystko tak jak w majonezie.
niestety mi ten z Rossmana też nie wychodzi. Najlepsze jest Alpro i te z Lidla. Nie wypowiadam się, co do smaku Kieleckiego, bo go nie znam
Mi niestety ten majonez nie wychodzi, próbowałam już kilku przepisów i za każdym razem jest wodnisty – niedobry w smaku.Dałam wszystkie wymienione składniki, mleko niesłodzone z Rossmanna , dodałam nawet więcej oleju – dwie szklanki ,zgęstniał ale w smaku daleko mu do Kieleckiego.
Do tygodnia
Ten do tygodnia
Czarna sól daje zotkowego smaku, ale bez niej też jest dobry
Jest super
Do tygodnia
Ile może sobie to cudo stać w lodówce?
Ile może sobie to cudo stać w lodówce?
Jak tylko przeczytałam przepis to po prostu wiedziałam, że muszę go zrobić. Zaskoczył mnie wygląd, zapach, smak – normalny majonez a’la Kielecki – bo dość rzadki. No i ta czarna sól zapaszek ma nie powiem, z piekła rodem. Rzeczywiście trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć. To mój pierwszy wegański majonez i już wiem, że nie ostatni!
konieczna ta sól czy inna zwykła może być ?
Ile czasu można przechowywać majonez w lodówce?