Czekolada z czekoladą i polana czekoladą. Tak wyobrażam sobie idealny deser dla Weganona Na 100% nie mógłbym pracować w fabryce czekolady. Zresztą wszystko w życiu jest możliwe. Gdy byłe dzieckiem, moim marzeniem było jeździć śmieciarką. Śmieci produkuję a prawa jazdy nie posiadam
Zjadanie tabliczki czekolady już mnie tak nie jara, jak kiedyś. Teraz uwielbiam czekoladę w ciastach i tartach. Najlepiej intensywnie wytrawną i z dodatkiem soli morskiej. To ona powoduje, że smak czekolady jest jeszcze intensywniejszy. Podobnie działa cynamon, chili i pieprz.
Najbardziej czekoladowe ciasta pieczone to oczywiście brownie. Najlepiej ciągnące i intensywne w smaku. Jakiś czas temu zaobserwowałem, że najlepsze są te w wersji bezglutenowej. Mąki bez glutenu są różne i różnie się zachowują w wypiekach. Z racji nadmiaru słonecznika, postanowiłem go zmielić i użyć. Wymieszałem z mąką kukurydzianą. Spoiwem był mus jabłkowy. Nie jest wyczuwalny w cieście.
Oczywiście konieczna była polewa, ale możecie sobie ją darować. Ja dorzuciłem jeszcze garść groszków czekoladowych. Jak szaleć to szaleć
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki zmielonych na mąkę pestek słonecznika
– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżeczki sody
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki dowolnego bezsmakowego oleju
– 4 jabłka
– 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek ciepłej wody
WYKONANIE:
– piekarnik nagrzać do 170°C. Opcja góra/dół. Formę o wymiarach około 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
– jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Nie trzeba ich obierać. Dokładnie zmiksować
– len zalać wodą i odstawić na 15 minut. Dodać cukier, olej i jabłka. Dokładnie wymieszać
– w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Wlać do nich ciekłe i dokładnie wymieszać
– masę przelać do formy. Piec 30 minut. Wystudzić
– można polać rozpuszczoną w ciepłym mleku roślinnym czekoladą
Mistrzostwo świata, polecam, jest pyszne
Nie polecam. Wyjdzie bardzo maziste
A czy można dodać do ciasta owoce? Mam mnóstwo agrestu i chciałabym go zużyć
Zrobiłam. Wyszło – jak normalne brownie z dużej blachy – niskie ale pyszne Tyle że tak się cieszyłam że zrobilam bez mąki, jaj i cukru, a przecież zastąpiłam jabłka bananem i powidłami, w których niestety był cukier i jeszcze SO2 za konserwant, wrr. No ale to szczególik i wyłącznie moja wina. Wszystko ok i dziękuję bardzo za mądry, szybki, wartościowy przepis!
Bardzo się cieszę, że smakuje
Mistrzostwo świata Przepadłam. Gratuluję przepisu, bo ciasto jest wyśmienite (użyłam zamiennie tylko ksylitolu). Do tego kłaniam się w pas za ten banalny sposób na mus
Pyszne
Dałam mąkę ryżową i z amarantusa, bo wszystko się pokonczylo
Przepyszne! Dziękuję za ten przepis ❤
Jasne, że tak
A czy mozna zastąpić mąkę kukurydzianą mąką pszenną?? Nie mam kukutydziannej…
Raczej nie, bo powstanie surowa klucha
Czy można dodać do masy na ciasto czekoladę, jeśli nie chcę robić polewy?
Super pomysł
Dzięki za przepis. Super wyszło. Ciasto jest delikatne. Dodałem trochę żurawiny.
Nie ma potrzeby, ale prażony ma więcej smaku
Czy słonecznik prażyć przed mieleniem?
Powinno być gęste
Dzien dobry, w przepise wskazane jest ze mase przelac do formy… czy ona naprawde ma byc rzadka? wlasnie robie to ciasto i moje jest pierunsko geste! musze przelozyc je lyzka a samo rozsmarowane po blaszce jest bardzo ciezkie. Tak jak wskazywal Pan w komentarzach, dalam szkalne musu z jablek
Smacznego
Ciasto rewelacyjne.
Boski przepis!! Zrobiłam na bazie musu z brzoskwini, pyszne dziękuję!!
Tak zrobię, dzięki bardzo!
gryczana najlepiej by tu pasowała
Ja wiem, wszyscy coś zamieniają, że też masz jeszcze cierpliwość.;)
Ale nie mam ani kukurydzianej ani ryżowej, nie za bardzo lubię. Czymś mogę jeszcze zamienić? Na dzień chłopaka by było;)
oczywiście, że tak
Czy zamiast mąki z pestek słonecznika można użyć zmielonych orzechów włoskich lub innych?
2,5 szklanki
Cześć,
ile ma być słonecznika aby wyszło 2 szklanki zmielonego? Wiadomo w gramach?
Dzieki!
Ale pyszota!!!
1 szklanka
Mam gotowy mus jabłkowy-nie mam jabłek. Ile musi dodać?
Smacznego i bardzo dziękuje
Witam, własnie zajadam się tym ciastem, jest WSPANIAŁE – DZIĘKUJĘ za przepis. Zamówiłam już Twoją książkę a zanim przyjdzie wypróbuję inne przepisy bo wszystkie wyglądają kusząco.
Nie ma znaczenia
Tak
Czy zamiast mąki słonecznikowej można użyć mąkę kokosową ?
Czy jabłka maja być pieczone?
Super skład
ciasto wyszło super, nie miałam bezsmakowego oleju, więc dałam słonecznikowy, zamiast kakao karob, mąka ryżowa i 2 gruszki+2 jabłka. jest bezbłędne, polecam. : )
Och, przepadłam! <3 zrobię w weekend, koniecznie!
Mąka gryczana jest intensywna w smaku, ale to może być ciekawe połączenie. Często łącze kasze gryczaną z czekoladą
a zamiast ….dać makę gryczaną? zrobiłam tak z przepisem na ciasteczka z batatow i czerwonej fasoli,uzyłam gryczanej.przepyszne:)
Kurde, pracowałam rok w knajpie i czekoladę na ganache się wrzucało na gorącą kremówkę a tu odwaliłam taką chałę xD W każdym razie nie ma błędu, z którego nie płynie nauka a polewa robiona od zera wyszła pysznie i pewnie lepsza taka niż ze sklepowej czekolady (miałam gorzką, ale nie aż 70%). W każdym razie właśnie jem przedostatni kawałek ciasta, mniam 😉
Mleko trzeba podgrzać, zaczęło parować. Wtedy wyłączamy grzanie, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Nie ma siły by nie wyszło. Nie wolno tej masy podgrzewać no i wszystko zależy też od czekolady. Ja używam tylko 70%
Ciasto jest pycha! Przepis mi się spodobał, bo jak na wegańskie ciasto wyglądał tanio, prosto i przyjemnie 😀 I nie widziałam nigdy wcześniej pomysłu z mieleniem słonecznika na mąkę, więc chciałam spróbować Jedyne co, to pomimo takich samych wymiarów formy wyszło mi mniejsze o połowę… 😛 A jak do wegańskiej gorzkiej czekolady dolałam mleka sojowego to oczywiście wszystko się zmieniło w kupę… więc zrobiłam swoją polewę z oleju kokosowego, mleka sojowego, cukru i kakao i wyszło bardzo dobrze To, co mi się jeszcze podoba to to, że ciasto pozostawia przyjemny świeży smak na języku… to chyba te jabłka z cynamonem, ale głowy nie dam Polecam innym!
tak około 3/4 szklanki
Sorki wymiary są, po prostu mi umknęły. Jeśli będę używać cukru białego (zwykłego) to ile muszę go dać?
Kakao zastąpiłam karobem, bo w domu mam małych alergików. Pychota!
Nie jest wyczuwalny
Czy cynamon jest wyczuwalny w smaku? Można go czymś zastąpić?
ja zmiksowałem blenderem ręcznym na mus
Mam pytanko jabłka zetrzeć czy pokroić ?
ryżowa
taka sama ilość słonecznika lub mąką z brązowego ryżu
pycha. Też uwielbiam
róąnymi syropami. Tylko wtedy odjąć 1 jabłko
można, ale nie odpowiadam za smak wypieku
Czy można użyć innej mąki?
czym można zastąpić cukier?
ja dodaję do czekoladowych ciast ziarno kakao 100% organic
My się coś nie lubimy z kukurydzą. Co jeszcze można użyć zamiast niej?
Jaką inną mąkę można zastosować zamiast kukurydzianej?
groszki to prezent
można pominąć a w to miejsce dać 1 dodatkowe jabłko
Czy można zastąpić mielony len z wodą czym innym?
Twoja miłość do czekolady nie ma końca, ale.. popieram, popieram! dziś na śniadanie czekoladowy chlebek bananowy i zagryzłam ulubioną gorzką czekoladą 100% <3 ups!
gdzie udało Ci się zdobyć te czekoladowe płatki/groszki? 😀