ORKISZOWE PIEROGI Z DYNIĄ, BATATAMI I BIAŁĄ FASOLĄ
weganon 25 stycznia 2017

DSC_0026

Jeśli myślicie, że sezon dyniowy kończy się późną jesienią to jesteście w błędzie. Bez problemu można dostać prężące się na półkach dynie piżmowe. Są idealne do przechowania, bo mają grubą skórkę. Co za tym idzie musi być obrana. Nie jest jadalna.

W mojej kuchni dynia króluje niemal przez cały rok. Od sezonu do sezonu. Jak to możliwe? Zamrażam spore ilości musu dyniowego i wykorzystuje, gdy mam ochotę. Na słodko czy wytrawnie. Na co mam ochotę.

Uwielbiam pierogi z dodatkiem dyni. Mieszam ją z różnymi składnikami. Te dzisiejsze są z batatami i białą fasolą. Składnikiem zagęszczającym są otręby owsiane. Kilka aromatycznych przypraw i małe kieszonki wypełnione farszem gotowe. Najlepsze są odsmażone :)

DSC_0034

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej

– 1 łyżeczka soli
– około 1 szklanki bardzo gorącej wody

Na farsz:
– 1 szklanka musu dyniowego z tego przepisu

– 1 spory batat
– 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
– 1 spora cebula
– 2 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka oregano
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– 1 szklanka otrąb owsianych

WYKONANIE:

Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą i powoli dolewać wodą. Mieszać łyżką lub za pomocą miksera z hakiem do ciast. Ilość wody jest uzależniona od rodzaju i wilgotności mąki

– ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie i elastyczne (podobne do plasteliny)
– ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut

Farsz:
– batata obrać, pokroić w sporą kostkę i upiec do miękkości w 200 stopniach. Wystudzić.

– cebulę pokroić w sporą kostkę i dusić do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela. Na średnim ogniu. Wyjąć przyprawy
– zmiksować batata i cebulę z fasolą na gładko. Dodać mus dyniowy i przyprawy. Na koniec dodać otręby. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku
– ciasto cienko wałkować, wykrawać kółka i nakładać farsz. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać prosto z wody lub odsmażone

DSC_0030

DSC_0029

5 Komentarze

  1. Super pomysł, tylko mam nietolerancję pokarmową na owies. Można czymś zastąpić te otręby?

  2. już od dawna chodzą za mną pierogi! chyba zrobię całą partię i pomrożę… dla samej siebie, a co?! 😀 hehehe! świetny pomysł na nadzienie :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *