Jeśli myślicie, że sezon dyniowy kończy się późną jesienią to jesteście w błędzie. Bez problemu można dostać prężące się na półkach dynie piżmowe. Są idealne do przechowania, bo mają grubą skórkę. Co za tym idzie musi być obrana. Nie jest jadalna.
W mojej kuchni dynia króluje niemal przez cały rok. Od sezonu do sezonu. Jak to możliwe? Zamrażam spore ilości musu dyniowego i wykorzystuje, gdy mam ochotę. Na słodko czy wytrawnie. Na co mam ochotę.
Uwielbiam pierogi z dodatkiem dyni. Mieszam ją z różnymi składnikami. Te dzisiejsze są z batatami i białą fasolą. Składnikiem zagęszczającym są otręby owsiane. Kilka aromatycznych przypraw i małe kieszonki wypełnione farszem gotowe. Najlepsze są odsmażone
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 1 łyżeczka soli
– około 1 szklanki bardzo gorącej wody
Na farsz:
– 1 szklanka musu dyniowego z tego przepisu
– 1 spory batat
– 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
– 1 spora cebula
– 2 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka oregano
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– 1 szklanka otrąb owsianych
WYKONANIE:
Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą i powoli dolewać wodą. Mieszać łyżką lub za pomocą miksera z hakiem do ciast. Ilość wody jest uzależniona od rodzaju i wilgotności mąki
– ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie i elastyczne (podobne do plasteliny)
– ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut
Farsz:
– batata obrać, pokroić w sporą kostkę i upiec do miękkości w 200 stopniach. Wystudzić.
– cebulę pokroić w sporą kostkę i dusić do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela. Na średnim ogniu. Wyjąć przyprawy
– zmiksować batata i cebulę z fasolą na gładko. Dodać mus dyniowy i przyprawy. Na koniec dodać otręby. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku
– ciasto cienko wałkować, wykrawać kółka i nakładać farsz. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać prosto z wody lub odsmażone
można np mielonym słonecznikiem lub otrębami gryczanymi
Super pomysł, tylko mam nietolerancję pokarmową na owies. Można czymś zastąpić te otręby?
spokojnie można pominąć i w to miejsce dać jeszcze 1/2 szklanki musu dyniowego
Czy można czymś zastąpić bataty? Albo po prostu je pominąć?
już od dawna chodzą za mną pierogi! chyba zrobię całą partię i pomrożę… dla samej siebie, a co?! 😀 hehehe! świetny pomysł na nadzienie