AROMATYCZNA PASTA DYNIA+FASOLA+BURAKI+POR
weganon 19 października 2016

dsc_0011

Kolejne smarowidło nie tylko do pieczywa. Idealne nadzienie do pierogów gryczanych czy naleśników z mąki z ciecierzycy. Idealnie gładka o konkretnym smaku. Tak jak lubię. Z świeżymi i suszonymi ziołami.

O jej czerwoności decyduje pieczony burak i czerwona fasola. Dodatek pieczonej dyni poprawia konsystencję. Duszony por smaku a natka pietruszki zielonych łatek. Całość daje niepowtarzalny smak.

Świerzy chleb, pasta i soczysty pomidor lub ogórek kiszony. Takim kanapkom nie można się oprzeć :)

dsc_0004

SKŁADNIKI:

– 1 duży lub 2 małe upieczone buraki
– 2 szklanki musu dyniowego z tego przepisu
– 1 puszka czerwonej odsączonej z wody fasoli
– 1 pęczek natki pietruszki 
– 1 średni por
– łyżka oregano
– 3 łyżki oliwy
– sól i pieprz do smaku
– sok z połowy cytryny
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– 1 starty spory ząbek czosnku
– 1 liść laurowy
– 3 ziarna ziela angielskiego

WYKONANIE:

– pora pokroić w krążki i wraz z liściem laurowym, zielem i odrobiną soli udusić na patelni do miękkości (na oliwie). Wyjąć liść i ziele i przenieść pora do miski. Dodać pozostałe składniki
– wszystko dokładnie zmiksować na pastę blenderem lub malakserem. Doprawić solą i pieprzem do smaku
– przechowywać do 3 dni w lodówce

dsc_0027

dsc_0016

dsc_0026

14 Komentarze

  1. Bardzo smaczna pasta! U mnie wyszła trochę za rzadka przez dynię, ale to w niczym nie przeszkadza. Myślę, że część spożytkuję na obiad z kaszą:)

  2. Pytanie od kuchennego osła – przegięłam z natką pietruszki i spora ilość tej pasty jest strasznie gorzka i niesmaczna :/
    Mam jakiś patent na odgarzknianie ? 😀

  3. Piękne zdjęcia a przepisy pyszne proste zdrowe i kolorowe Oczywiście zaczynam od jutra przygodę z Twoim blogiem pozdrawiam Paula

  4. Mmm znowu dynia 😀 Ale czego się spodziewać sezon jest 😛
    Ciekawe połączenie fasola z dynią…
    Uwielbiam dynie więc na pewno przepis wypróbuje! 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *