Ten przepis jest dla tych, którzy uwielbiają ciacha wielkie jak talerzyki deserowe. Często można je spotkać w kawiarniach. Pod szklanymi kopułami lub w wielkich słojach. Z dobrą kawą lub herbatą. Na II śniadanie lub podwieczorek.
Przepisów na ciastka owsiane jest niezliczona ilość. Każdy ma swój. Ja mam zawsze tą samą zasadę. Używam tylko górskich lub zwykłych. Nie tykam błyskawicznych. Tu nie chodzi tylko o ich kiepską wartość odżywczą, ale również o konsystencję.
W tych ciastkach lubię też sobie pofolgować z dodatkami. Często eksperymentuję z bezglutenowymi mąkami. Tu zastosowałem kukurydzianą. Wraz z płatkami sprawia, że ciastka nie są puszyste i bardzo miękkie. Są zbite i ciężkie. Ja taką formę uwielbiam. Jedno ciasto sprawia, że czujemy się najedzeni a nienapchani.
Składnikami wiążącymi jest mus dyniowy i zmiksowane śliwki węgierki. Jakie przyprawy? Zdecydowanie korzenne. Pasują do tych owoców. Oprócz tego świeże orzechy i pestki słonecznika.
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– szklanka pestek słonecznika
– 1/3 szklanki dowolnego oleju
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka musu dyniowego
– 20 śliwek węgierek
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki mielonego kardamonu
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
WYKONANIE:
– śliwki zmiksować na gładko z mlekiem. Dodać olej i mus dyniowy
– w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać ciekłe i dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kłaść łyżką masę (idealnie nadaje się ta do lodów) i formować ciastka o średnicy około 8 cm
– piec 30 minut w 180 stopniach
Zrobione, wyszły przepyszne! Miałam obawy czy nie wyjdą gumowate i mdłe, ale pierwszy kęs jeszcze gorącego ciastka rozwiał wszelkie wątpliwości 😀 Wielkie dzięki za ten przepis, dodaję do listy ciastek pewniaków!
proszę
http://weganon.pl/2016/09/najlepszy-mus-dyniowy-do-wszystkiego.html
WITAM
a jak zrobić mus dyniowy?
oczywiście, że można. Struktura powinna być dobra. Gdyby była zbyt luźna to można dodać trochę mąki
witam ciastka w wersji oryginalnej Super czy mogę jednak zamienić śliwki jablkiem ? a cukier daktylami ? czy struktura ma szansę pozostać równie satysfakcjonującą? 😀
jak najbardziej
zastanawiam się czy można zastąpić dynię bananem a śliwki brzoskwiniami lub jabłkiem?
jak najbardziej
mus z batata będzie idealny. Ma podobną teksturę. Może też być z marchewki
figami, wiśniami, malinami
Dokładnie. Można zawinąć w folię lub sznurkiem i podarować
Za li czo ne! Pycha, zrobiłam podwójną porcję- 5 blach, haha. Super. Takie ciacha to fajny podarunek dla przyjaciół
Pięknie wyglądają! Mogę czymś zastąpić śliwki (jeśli tak, to czym)?
Ciacha wyglądają smakowicie! Na pewno będę testować, mam tylko pytanie, czy można czymś zastąpić mus dyniowy? Myślałam o puree z batata?
Super przepis czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić inną, np. żytnią? pozdrawiam