Podejrzewam, że niektórzy z Was mają już dość przepisów dyniowych na blogu. Jest jednak pewna grupa, która pisze do mnie i prosi o więcej. Ja uważam, że to warzywo było w ostatnich latach dość zapomniane. Jego zastosowanie ograniczało się zazwyczaj do zupy, w occie lub w formie ciasta. W tamtym roku jedna z czytelniczek napisała, że pod wpływem moich przepisów zasadziła w tym sezonie dynie. Dziś ma pokaźną ilość i je przerabia w szerz i wzdłuż na różne sposoby. I o to chodzi
Ja stwierdziłem ostatnio, że mój mózg jest przeładowany pomysłami na dyniowe specjały. Każdy zapisuję na bieżąco na kartkach i wcielam w kulinarne życia a później dzielę się z Wami. Tak też jest z tym przepisem.
Proste, smaczne i szybkie kotleciki. Pieczona zmiksowana dynia w towarzystwie kaszy jęczmiennej (ona też zasługuję na swoje podium na blogu) i przypraw. W formie małych aromatycznych medalionów. Do tego coleslaw z czerwonej kapusty i puree z ziemniaków, kalafiora i antonówki z kminkiem. Takie obiady przekonają nawet zagorzałych mięsożerców
SKŁADNIKI:
– 2 szklanka puree z dyni
– pół szklanki kaszy jęczmiennej
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 spora cebula
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka cząbru
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– dynię (średniej wielkości, np. Hokkaido, piżmowa lub inna) umyć i pokroić w średnią kostkę. Piec w 180 stopniach do miękkości. Wystudzić. Zmiksować na gładko i zużyć 2 szklanki. Resztę zamrozić do innych przepisów
– słonecznik zmielić np. malakserem na mąkę
– kaszę ugotować w 1 szklance wody na małym ogniu pod przykryciem (15 minut), wystudzić
– natkę drobno posiekać
– cebule pokroić w małą kostkę i zeszklić na patelni. Wystudzić
– wszystkie składniki połączyć i wymieszać ręką. W zależności, jakie mamy puree (różnej gęstości zależne od dyni) możliwe, że trzeba będzie dodać więcej słonecznika
– doprawić solą i pieprzem
– formować kotlety wilgotnymi dłońmi. Kłaść na papier do pieczenia. Piec 25 minut w 180 stopniach
Pyszne, mimo iz pomylilam kasze i dalam jaglana 😉
zmielonymi orzechami lub dowolnymi płatkami
Czy pestki słonecznika można czymś zastąpić, ominąć?
Idealna w zupach, gulaszach i właśnie kotletach. Ja ją uwielbiam
Tak, to prawda, że kasza jęczmienna zasługuje na szczególną uwagę, poza krupnikiem chyba mało kto ją wykorzystuje do innych potraw. Ja uwielbiam ją w kotlecikach , muszę wypróbować ten przepis. Dzięki
super to wyglada