KORZENNE BROWNIE Z MUSEM MARCHEWKOWYM
weganon 5 lipca 2016

DSC_0047

Jeśli lubicie brownie to blog należy do Was :) Znajdziecie kilka przepisów na te mocno czekoladowe ciasto. Kiedyś myślałem, że jest tylko jeden przepis i katowałem go latami. Chodzi oczywiście o to buraczane. Z czasem zaczęły się eksperymenty z dodatkami.

Po wykonaniu chyba z 7 rodzajów zacząłem myśleć, że wyczerpałem pomysły. Nic bardziej mylnego. Cukinia, bataty, buraki, soczewica, pasternak, wszelkie musy owocowe. Przyszła kolej na marchewki. Słodkie i idealne w towarzystwie korzennych przypraw. Gdy całość posłodzicie syropem lub musem daktylowym to otrzymacie niebo w swojej kuchni :)

Dopełnieniem słodkiego i mocno kakaowego ciasta jest polewa z czekolady (gdyby jej nie było to nie nazywałbym się Weganon :) ) i świeże soczyste owoce.

DSC_0066

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej

– szklanka musu daktylowego lub ½ szklanki syropu (może być z agawy lub klonowy)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ kg marchewek
– łyżeczka sody
– pół łyżeczki soli
– 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– ¾ szklanki oleju rzepakowego
– 5 łyżek kakao
– kopiasta łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– ½ łyżeczki mielonych goździków

Polewa:
– 1 czekolada 70% 100 g

– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 łyżka syropu daktylowego, klonowego lub z agawy

WYKONANIE:

Ciasto:
– marchewki pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Wystudzić i dokładnie                                         zmiksować blenderem                              

– len wymieszać w misce z wodą i odstawić na 15 minut. Dodać syrop, mleko, olej i mus marchewkowy. Dokładnie wymieszać
– w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– dno formy (u mnie tortownica o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować olejem i wysypać mąką. Wlać masę
– piec 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić

Polewa:
– mleko podgrzać prawie do wrzenia, dodać syrop i połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i wylać na wierzch ciasta

– ułożyć dowolne owoce

DSC_0098

DSC_0058

DSC_0039

4 Komentarze

  1. Mam pytanie. Mam gotowy mus, zostało mi z obiadu, ok szklanki . Nie jestem pewna ile musiała bym ewentualnie dodać. Jesteś w stanie mi pomóc? 😉

  2. Zdecydowanie może posłużyć jako tort. Na wierzch można też dodać ubitą śmietankę kokosową :)
    Pozdrawiam

  3. Super, jest wszystko czego chciałam, owoce, czekolada i niebanalnie! Mam nadzieję, że się nada jako alternatywa tortu na urodziny siostry:) Pozdrawiam!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *