WEGEBURGER V – KAPUSTBURGER
11 lutego 2015
To kolejny wegeburger, w którym znalazły się: kapusta biała, włoska, pekińska pak choi i brukselki z dużą ilością kminku dla lepszego trawienia Dodatek mielonego lnu ma związać masę a mąka gryczana ją zagęścić. Masa z powodu sporej ilości wody nawet po wyciśnięciu nie daje się formować ręcznie więc kształt burgerom nadawałem już na patelni. Wszelkie kapustne mają teraz swój czas bo kiedy jak nie zimą są najlepsze
SKŁADNIKI:
– pół kg brukselki
– ¼ małej główki kapusty białej i włoskiej
– 1 pak choi
– 1 mała kapusta pekińska
– 1 łyżka mielonego lnu złocistego
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżeczka oregano
– sól i pieprz do smaku
– mąka gryczana (ilość zależna od wodnistości
masy)
– sezam do posypania
– ¼ małej główki kapusty białej i włoskiej
– 1 pak choi
– 1 mała kapusta pekińska
– 1 łyżka mielonego lnu złocistego
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżeczka oregano
– sól i pieprz do smaku
– mąka gryczana (ilość zależna od wodnistości
masy)
– sezam do posypania
WYKONANIE:
– wszystkie kapustne ugotować w wodzie do miękkości, odlać
wodę, wystudzić i maksymalnie odcisnąć wodę, zmielić blenderem na jednolitą
masę
wodę, wystudzić i maksymalnie odcisnąć wodę, zmielić blenderem na jednolitą
masę
– dodać len, kminek, sól i pieprz oraz oregano, wymieszać
– dodawać mąkę do momentu uzyskania dość gęstego ciasta (u mnie wyszło 5 łyżek)
– na rozgrzany olej rzepakowy kłaść łyżką masę i nadawać na patelni kształt
burgerów, posypać sezamem, smażyć z obu stron na rumiano, odcisnąć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym
Teraz to idealna pora roku na takie warzywa więc do dzieła i wcinać w pełnoziarnistej bule z wegańskim majonezem i kiszonymi
masz mnie – brukselka, kapusta i inne – bardzooo lubię, ale zdecydowanie zbyt rzadko jadam, dlatego jeszcze bardziej zadziałałeś na moje kubki smakowe, bo takie burgery to bym w mig zjadła