WEGAŃSKIE „RUSKIE” PIEROGI
weganon 13 stycznia 2017

DSC_0050

Chluba babć i mam oraz barów mlecznych. Jedne z ulubionych pierogów pod słońcem. Charakterystyczne w smaku. Proste w wykonaniu i nie pochodzą z Rosji tylko Rusi Czerwonej. Podawane na różne sposoby. Ze śmietaną, podsmażoną cebulką czy posypane kminkiem jak we Lwowie.

Wersja roślinna różni się tylko jednym składnikiem. Biały ser zastępuję naturalnym tofu. Wystarczy sok z cytryny by smak nabrał twarogowego charakteru. Jeśli położycie obok siebie klasyczne i w tej wersji to gwarantuje, że trudno będzie je odróżnić.

Moja receptura na to ciasto jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Nie jest tajemnicą. Tylko 3 składniki, ale najważniejsze jest wyrobienie ciasta. Długo i cierpliwie. Powinno mieć konsystencję gładką i przypominającą plastelinę.

Co jest najważniejsze? Dodatek gorącej, ale niewrzącej wody. Powoduje lekkie zaparzenie ciasta. Przez to staje się idealne w obróbce i smakuje po ugotowaniu wybornie. Kolejna ważna rzecz to wałkowanie. Ciasto nie może być grube, ale również zbyt cienkie by farsz nie wypływał.

DSC_0041

SKŁADNIKI:

Na ciasto
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej

– 1 łyżeczka soli
– gorąca woda około 1 szklanki

Na farsz:
– 1 kg ziemniaków po obraniu

– 2 duże cebule
– 2 kostki naturalnego tofu ok. 180 g
– 1 łyżka suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku
– 1 spory starty ząbek czosnku
– sok z połowy małej cytryny
– 2-3 łyżki oleju

WYKONANIE:

Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą i powoli dodawać wodę. Jej temperatura powinna być około 80°C. Trudno jest zagniatać takie ciasto. Polecam użyć na początku noża, którym siekamy wodę z mąką. Ułatwieniem będą wszelkie maszyny i miksery z hakiem do ciast

– ilość wody uzależniona jest od wilgotności i rodzaju mąki, dlatego nie dolewajmy od razu całej porcji. Ciasto zagniatać kilka minut a następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie możemy wałkować i lepić ulubione pierogi

Farsz i lepienie:
– ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzić. Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce

– cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na rumiano na średnim ogniu
– tofu rozgnieść widelcem i dodać sok z cytryny
– wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu (powinny być lekko pikantne)

DSC_0037

DSC_0036
DSC_0039

16 Komentarze

  1. Witam! Czy kostki tofu do przepisu to 180g za obie kostkę, czy dwie kostki po 180g? Dziękuję!

  2. Dziękuję bardzo, świetny przepis. Robiłam podobne ale bez czosnku i majeranku i to jednak podbija smak. Dodałam też bardzo dużo pieprzu.

  3. skwarki można zrobić z pokrojonego selera: mocno nasolić i podsmażyć na wolnym ogniu na oleju słonecznikowym

  4. Ok, najlepsze pierogi,, ruskie,, jakie do tej pory zrobiłam. Mój synek zastanawiał się czy włożyłam nabiał do środka 😀 Wielkie dzięki, za przepis :)

  5. ziemniaki do pierogów ruskich gotuję zawsze w łupinach, studzę, obieram, maja pełniejszy smak,

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *