Kolorystycznie może tak nie przypominają oryginału ale smakiem to nawet go przewyższają. Cienkie plastry blanszowanego bakłażana w octowo – musztardowej zalewie z kiszonym ogórkiem to fajna propozycja na przystawkę choćby na Święta. Choć koper nie powala o tej porze aromatem to jednak nadaje daniu charakteru
SKŁADNIKI:
– 1 średni bakłażan
– kilka gałązek kopru
– 2 ogórki kiszone
– 1 łyżeczka musztardy
– 5 łyżek octu jabłkowego lub z białego wina
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– szczypiorek do zawiązania
WYKONANIE:
– bakłażana pokroić na paski szerokości ok. 0,5 cm, wrzucić je do wrzątku i wyłączyć grzanie. Blanszować ok. 5 minut. wyjąć i wystudzić.
– przygotować marynatę – ocet, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz dokładnie wymieszać i zalać bakłażany. Marynować minimum godzinę
– na pasek bakłażana nakładać pokrojony ogórek i położyć kawałek gałązki kopru i zawinąć w rulonik. Związać szczypiorkiem
– rolmopsy można podawać w takiej formie lub zalać zalewą i przetrzymać w lodówce
Cieszę się, że smakowały
Nigdy nie piszę komentarzy, ale tym razem muszę – te rolmopsy to SZTOS!
Jak rodzinie przy stole powiedziałam, że to bakłażan, to im szczęki opadły. Konsystencja i zapach powalają.
Dziękuję za ten przepis. To świetna propozycja jako przystawka lub dodatek do wódki.
dzięki za uwagę
Tekstura rzeczywiście bardzo podobna do śledzi – w smaku da się wyczuć aromat bakłażana, ale generalnie w niczym nie ustępuje tradycyjnym rolmopsom. Bardzo dobry zamiennik roślinny. Mam tylko jedną uwagę – trzeba najpierw bakłażana obrać ze skórki, bo ta pozostaje bardzo twarda nadal po sparzeniu i psuje konsystencję, bez niej rolmopsom są bardziej delikatne i zjadliwe
Dokładnie. I po 1 dniu marynowania są jeszcze lepsze
świetna przystawka, idealna na każdą imprezę
I jest dobre a jednocześnie w wegańskim stylu
Ostatnio lubię bardzo takie octowe przekąski, ale to musi być dobre