OWOCOWA TERRINA Z JAGODOWYM KREMEM CHIA
weganon 6 lutego 2015

Terriny mogą być wytrawne i owocowe. Dziś padło na owocową odsłonę trzywarstwowego deseru. Dolna warstwa to daktyle, żurawina i nerkowce. Warstwa środkowa to jagodowo – kokosowy krem z nasionami chia
Warstwa górna to pomarańcze z płatkami migdałowymi Deser jest bardzo owocowy, delikatny, galaretkowaty i daje trochę powiewu lata w zimowy dzień. Do związania masy środkowej i górnej można użyć agaru lub pektyny jabłkowej. Do przygotowania użyłem wyjmowanej formy do pasztetów (keksówki)



SKŁADNIKI:

Warstwa dolna:
– 2 szklanki nerkowców
– szklanka daktyli
– szklanka żurawiny suszonej

Warstwa środkowa:
– 4 łyżki nasion chia
– 2 szklanki mleka kokosowego
– pół szklanki soku jagodowego
– 2 łyżeczki pektyny jabłkowej

Warstwa górna:
– 3 pomarańcze
– pół szklanki płatków migdałowych
– 2 łyżeczki pektyny jabłkowej


WYKONANIE:

– warstwa dolna – żurawinę i daktyle namoczyć godzinę w wodzie, odcedzić. Nerkowce zmielić na drobne okruszki i dodać żurawinę i daktyle i zmielić do powstania zbitej masy, którą wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównujemy brzeg i wstawiamy na godzinę do lodówki
– warstwa środkowa – nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i sokiem jagodowym i stawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia nasiona z mlekiem i sokiem podgrzewamy do wrzenia i dodajemy pektynę, gotujemy ok. 2 minut. Warstwę po lekkim wystudzeniu wylewamy na warstwę dolną. Odczekujemy aż się zsiądzie. 
– warstwa górna – pomarańcze rozdrabniamy blenderem i podgrzewamy do wrzenia, dodajemy pektynę i gotujemy ok. 2 minut a następnie dodajemy płatki migdałów. Lekko wystudzoną masę wylewamy na warstwę środkową. Ozdabiamy owocami 


4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *