PODWÓJNIE RABARBAROWA DROŻDŻÓWKA W TOSKAŃSKIM STYLU
weganon 25 maja 2020

DSC_0043

Jeśli macie moją książkę „Pyszności z Roślin”, to znacie przepis na toskańską schiacciate con l’uve. Klasyczna wersja jest z fioletowymi winogronami. Moja spolszczona wersja jest z rabarbarem. Czym jest schiacciata? To toskańska odmiana focacci. W tym regionie Włoch, wypieka się odmienną wersję schiacciaty. Na słodko z winogronami. To dwuwarstwowe ciasto drożdżowe, które składa się z warstw ciasta i owoców. Każda warstwa jest obsypana cukrem wymieszanym z cynamonem. Dodatkowo ciasto polewa się oliwą i posypuje rozmarynem. Moja wersja jest z rabarbarem i tymiankiem. Uwielbiam to zioło w słodkich wypiekach. Nadaje lekko sosnowego smaku i głębi aromatu. Starajcie się wybierać rabarbar o cienkich łodyżkach i najlepiej o czerwonym przekroju. Ładniej wygląda i nie jest tak intensywnie kwaśny. Ciasto jest puszyste i bardzo owocowe. Poprzednie rabarbarowe pobiło wszelkie rekordy popularności. To też Wam się spodoba :)

DSC_0011

SKŁADNIKI:

½ kg cienkiego i czerwonego w przekroju rabarbaru
– mieszanka cukrowa do posypania: 2 łyżki cukru + ½ łyżeczki cynamonu
– 2-3 łyżki oliwy do polania
– kilka gałązek świeżego tymianku (ewentualnie 1 łyżeczka suszonego)
– 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub „00” + 1 łyżka
– 50 g świeżych drożdży
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 3 łyżki cukru
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

WYKONANIE:

rabarbar pokroić w około 0,5 cm plasterki
– cukier wymieszać z cynamonem
– mleko podgrzać lekko. W misce rozkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wlać ½ szklankę ciepłego mleka. W pozostałej ilości mleka rozpuścić resztę cukru. Odstawić pod przykryciem na 15 minut
– do zaczynu dodać mleko z cukrem, olej i mąkę. Ciasto wyrabiać nie krócej niż 10 minut. Powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni
– włożyć do miski, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
– ciasto ponownie wyrobić przez chwilę i podzielić na dwie części. Około 40%/60%
– mniejszą część wałkować na kształt prostokąta lub elipsy na papierze do pieczenia. Grubość około ½ cm
– ułożyć połowę rabarbaru i posypać 1 łyżką mieszanki cukru z cynamonem oraz połową ilości tymianku
– na drugim papierze do pieczenia, rozwałkować drugą część. Delikatnie przełożyć na ciasto z rabarbarem.
– ułożyć pozostałą ilość rabarbaru. Podwinąć (skleić) pod spód brzegi, by zamknąć obie warstwy. Posypać pozostałą mieszanką cukrową, polać oliwą i posypać tymiankiem
– piec około 25 minut w 180°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka
– wystudzić i dowolnie pokroić

DSC_0025

DSC_0038

DSC_0019

10 Komentarze

  1. Piekę to ciasto odkąd mam „Pyszności…”
    Zima z jabłkami w połówkach. Hit przez okrągły rok. Dziękuję

  2. Obłędna!! Nie miałam aż tyle rabarbaru więc zrobiłam rabarbarowo-truskawkową. Jestem zachwycona tym przepisem a jeszcze bardziej smakiem. Wspaniały przepis, dziękuję :)

  3. Pomysł na ‚rabarbar z ciastem’ wyborny! Smakuje obłędnie, choć ‚jesienny’ cynamon zamieniłam na mniej jesienny imbir. Dziękuję!

  4. rabarbar bardzo lubię, więc z przyjemnością skorzystałam z Twojego przepisu i upiekłam, zmieniając nutę smakową 😉
    dziękuję za inspirację :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *