WEGAŃSKIE ROBACZKI :)
weganon 3 listopada 2015
 
Pierwsze skojarzenie jakie się nasuwa widząc ten makaron, to robale, larwy. 9 na 10 osób tak uważa :)
Gnocchi sardi. Tak nazywa się ten makaron. Jest najbardziej popularną odmianą na Sardynii. Mieszkańcy nazywają go malloreddus. Ma kształt rowkowanych, podłużnych muszelek.
W ogóle mam słabość do rzeźbionych makaronów. Może dlatego, że są wstanie przytrzymać więcej sosu. Dlatego uwielbiam wszelkie odmiany rigatoni.
A co do tego cuda? Bardzo prosty sos na bazie papryki, wędzonego tofu, cukinii, pomidorów, jarmużu i grzybów. Taki czyściciel lodówki i szafek :)
Wszystko podduszone i z dodatkiem aromatycznych ziół. Okazało się, że sporo tego wytworu pozostało mi na kolejny dzień. Postanowiłem go zapiec i to był super pomysł. Wam też polecam ten patent :)

 


SKŁADNIKI:

– opakowanie makaronu
– 5 pomidorków koktajlowych
– 3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
– 2 czerwone papryki
– 1 żółta papryka
– 1 średnia cukinia
– 7 średnich pieczarek
– szklanka drobno porwanych listków jarmużu
– 2 łyżki drobno pokrojonych listków natki pietruszki
– 1 łyżka suszonego oregano
– 2 starte ząbki czosnku
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

– papryki, cukinię, pieczarki i tofu pokroić w małą kostkę
– wyłożyć na patelnię i podsmażyć kilka minut na małym ogniu
– dodać przekrojone na pół pomidory, jarmuż, czosnek i przyprawy
– mieszać od czasu do czasu aż warzywa zmiękną
– dodać przecier pomidorowy, chwilę zagotować i doprawić solą i pieprzem
– makaron ugotować
– połączyć makaron z sosem
– można posypać natką i wegańskim parmezanem

 

2 Komentarze

  1. Nie jestem fanką tego makaronu, dostałam z Włoch i zalega mi w szafce 3 opakowania. Ale faktycznie na Twoich zdjęciach wygląda jak larwy, blllleeeee 😉
    Pozdrawiam serdecznie.

  2. Wygląda bardzo zachęcająco! Też uwielbiam rzeźbione makarony.. drugodniowe często smakują nawet lepiej! 😉 świeża pietruszka musiała nadać wspaniałego aromatu…

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *